Oddaja o lokalni hrani: Dokumenti, politike, strategije
Oddaja o lokalni hrani: Dokumenti, politike, strategije
08Maj
Soustvarjajte dokumentarno oddajo o lokalni hrani
Kakšno dokumentarno oddajo si želite videti?
Povejte nam, in potrudili se bomo, da takšno tudi naredimo!
Dokumenti, politike, strategije o lokalni hrani >>
Kateri predpisi, strategije in politike se vam zdijo ključne za trenutno stanje lokalne hrane v Sloveniji? Tukaj lahko objavite povezave ali dodate priponke dokumentov, za katere se vam zdi pomembno, da jih vključimo v skupnostno dokumentarno oddajo.
Oddaja o lokalni hrani: Dokumenti, politike, strategije
Tu bi predlagal tematiko da nujno potrebujemo aktivistično skupino pod katero bi bili zbrani organski vrtnarji,ekološki graditelji,permakulturni dizajnerji ,raziskovalce pravičnih socijalnih nivojev organizacije,in ekološke aktiviste.Organizacijo ki bi bila obrambni mehanizem in simbol samostalnosti,zamozadostnosti.Skupina ki z svojim delom čuva avtohtone sorte tradicijo,shranjevanje semen,sadike,recepte,specialitete,družinske kmetije promovirajo način dela in izdelke,skrb za okolje in estetiko …………
natančnih podatkov res nimam.
ampak mislim, da so nekakšne subvencije (bile/morda so še) za lokalne pridlovelce.
na veliko se zadnje čase propagira “lokalen pridelek”. ki kot je bilo ravno pred kratkim ugotovljeno v nekem primeru ni držalo, kar avtomatsko vrže slabo luč na vse “lokalne pridelke” in kupci izgubijo zaupanje (http://www.24ur.com/novice/slovenija/kupljen-slovenski-krompir-ni-nujno-slovenski.html). konkretnega primera pa ne najdem.
trgovinske marže absurdno visoke, da pridelovalcem bolj malo ostane poleg tega je večina pridelkov sezonskih. in napačno obdavčevanje – pridelovalci se ne morejo razširit, niti si ne upajo, ker so tako odvisni od neprizanesljivih zakonov, trgovinskih centrov…
premajhen nadzor, kaj je dejansko uvoženo in lokalno.
te mehanizmi, da ti vidiš od kje nekaj prišlo so sicer the best, ampak imeti zaupanje v to je pa nekaj drugega (to imajo že dalj časa marsikateri izdelki tudi iz tujine, ampak napišeš lahko marsikaj, kar ne drži)
http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=RESO80 – Strategija je super, ampak njeni rezultati ne tako zelo. Kmetijstvo še vedno povečini ni tako trajnostno, ugotavlja raziskava Parametri trajnostnega razvoja kmetijstva (Renata Slabe – Erker).
Verjetno bi se dalo za kmete še precej narediti na področju poenostavitve postopkov; dati šolam možnost, da še večji del sredstev za prehrano lahko porabi izven javnih naročil.
Tu bi predlagal tematiko da nujno potrebujemo aktivistično skupino pod katero bi bili zbrani organski vrtnarji,ekološki graditelji,permakulturni dizajnerji ,raziskovalce pravičnih socijalnih nivojev organizacije,in ekološke aktiviste.Organizacijo ki bi bila obrambni mehanizem in simbol samostalnosti,zamozadostnosti.Skupina ki z svojim delom čuva avtohtone sorte tradicijo,shranjevanje semen,sadike,recepte,specialitete,družinske kmetije promovirajo način dela in izdelke,skrb za okolje in estetiko …………
natančnih podatkov res nimam.
ampak mislim, da so nekakšne subvencije (bile/morda so še) za lokalne pridlovelce.
na veliko se zadnje čase propagira “lokalen pridelek”. ki kot je bilo ravno pred kratkim ugotovljeno v nekem primeru ni držalo, kar avtomatsko vrže slabo luč na vse “lokalne pridelke” in kupci izgubijo zaupanje (http://www.24ur.com/novice/slovenija/kupljen-slovenski-krompir-ni-nujno-slovenski.html). konkretnega primera pa ne najdem.
trgovinske marže absurdno visoke, da pridelovalcem bolj malo ostane poleg tega je večina pridelkov sezonskih. in napačno obdavčevanje – pridelovalci se ne morejo razširit, niti si ne upajo, ker so tako odvisni od neprizanesljivih zakonov, trgovinskih centrov…
premajhen nadzor, kaj je dejansko uvoženo in lokalno.
http://www.24ur.com/novice/gospodarstvo/video-pospremili-smo-solato-z-njive-v-trgovino-kaj-bi-vi-storili-ce-bi-na-njej-opazili-polza-ga-odstranili-ali-zagnali-krik-na-facebooku.html
te mehanizmi, da ti vidiš od kje nekaj prišlo so sicer the best, ampak imeti zaupanje v to je pa nekaj drugega (to imajo že dalj časa marsikateri izdelki tudi iz tujine, ampak napišeš lahko marsikaj, kar ne drži)
Pingback: Skupnostna dokumentarna oddaja: Jaz sem KMET | Studio 12
http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=RESO80 – Strategija je super, ampak njeni rezultati ne tako zelo. Kmetijstvo še vedno povečini ni tako trajnostno, ugotavlja raziskava Parametri trajnostnega razvoja kmetijstva (Renata Slabe – Erker).
Verjetno bi se dalo za kmete še precej narediti na področju poenostavitve postopkov; dati šolam možnost, da še večji del sredstev za prehrano lahko porabi izven javnih naročil.