Življenje ponuja veliko izzivov in priložnosti za spoznavanje sebe in sveta. V mislih imam vsakodnevno življenje človeka, ki se na vsakem koraku sooča z možnostmi in omejitvami, hkrati pa se mora odločati, kako naprej. Ko pa se v njem prebudi težnja po bolj ‘budnem’, ozaveščenem življenju, se zdi, kot da se izzivi in učenje iz njih potrojijo. Zakaj? Ker opazi več, razume globlje in Življenje doživlja bolj celovito.

Ne glede na to, koliko lahko zaobjame širino Življenja, se tu in tam, pojavi kakšna nenavadna izkušnja – kot opomnik, da svet ni le takšen, kot ga doživljamo s petero čutili in dojemamo z razumom. Da je lahko še kakšen in še kakšen in še kakšen … 

Tovrstne izkušnje trkajo na izgrajeno miselno strukturo, sliko o svetu, ki smo si jo ustvarili. Skušajo priti noter, v to strukturo kot njen sestavni del. A ker ni predalčkov zanje, ostajajo zunaj, v preddverju zavednega in čakajo na večjo miselno odprtost in gostoljubje. Življenje pa teče dalje in postreže z novimi doživetji in spoznanji …

Čez čas opazimo, da se v razumu sproža plaz vprašanj, ki se tičejo bivanja, kvalitete in smisla življenja. Začenja rasti želja po spoznanju dogajanja v zakulisju, tistega torej, ki ni razvidno od zunaj in z lahkoto, ampak se je treba do njega dokopati. Poiščemo knjige, ki bi utegnile odgovoriti na naša vprašanja, ‘slučajno’ ravno takrat slišimo nenavadno zgodbo nekoga drugega, ‘naletimo’ za neznanca, ki izreče nekaj besed, a v njih najdemo delček odgovora na naše iskanje, večplastne sporočilne sanje nočejo in nočejo iz glave. Začne se razgrinjati nov svet. 

Zdi se, da tisto, kar zares zatrese sicer stabilne predstave o svetu in odpre miselni okvir, ni teorija, temveč lastna izkušnja ali izkušnja koga drugega. Konkretne izkušnje konkretnih ljudi torej. Izkušnje, ki se izmikajo razlagi z znanim in kličejo po odkrivanju še neznanega. 

Nanizala sem nekaj raznovrstnih izkušenj – za razmislek, spodbudo ali potrditev lastnega doživljanja.

Mistično – intuitivni izkušnji
‘Ko sem opazoval sončni zahod, se mi je nenadno, v hipu, dvignila tančica z oči. Svet je zasijal v neizrazljivi slavi, veličini, z valovi radosti in lepote, ki se je razraščala in prekipevala na vseh straneh. Debel oblak žalosti, ki mi je ležal na srcu, je bolj in bolj predirala luč sveta, ki je sijala od vsepovsod …

Ničesar ni bilo in nikogar, ki ga v tem trenutku ne bi ljubil … Premikanje ljudi, njihove oblike, njihov videz so bili videti nenavadno čudoviti, kot da bi se gibali kakor valovi v velikem oceanu stvarnosti … Zdelo se mi je, da z vsem svojim zaznavanjem pričam gibanju organizma, ki ga predstavlja celo človeštvo …’

Rabindranath Tagore, citat povzet po knjigi Neznanke duha, Janek Musek

‘Običajni smisel stvari okrog mene je začel izginjati. Za hip ni ostalo nič  drugega kot neizrecna radost in vznesenost. Nemogoče je dati popoln opis te izkušnje. Bila je kot učinek velikega orkestra, ko se vse ločene note zlijejo v harmonijo, ki poslušalcu ne dopušča, da bi se zavedal česarkoli drugega, razen tega, kako ga skoraj do eksplozije napolnjujejo duša in njena čustva.’

William James, citat povzet po knjigi Neznanke duha, Janek Musek

Zunajtelesne izkušnje
V dvorano, kjer se je odvijal seminar za doseganje zunajtelesnih stanj zavesti, sem prišla pomirjena in bolj zbrana kot ponavadi. Udobno sem se namestila na stol, prislonjen k steni. Začeli smo z umirjanjem telesa in nenadoma sem imela občutek, da sem lahka kot balon. Dvigovalo me je, pa vendar sem se počutila ujeto, potem pa se je zgodilo. Nevidna, nežna sila me je počasi dvigovala gor, gor, gor. Vse je izginilo, tudi strah, ostalo je le jasno zavedanje, da se dvigam v objem svoje duše. Obdala me je gosta bleščeča svetloba, ki je dišala z vonjem, kakršnega nisem še nikoli vonjala. Kar zleknila sem se v to prijetno gostoto. Pred menoj se je pojavil nekakšen kvadrat, ki se je prižigal kot reflektor v različnih barvah. Iz njih je nastajala nekakšna mavrica. Preplavljal me je občutek sreče in brezmejnosti. Nato sem se počasi, kot list v vetrcu spuščala. Zagledala sem svoje sedeče telo, se narahlo potopila vanj in premaknila otrple prste.

Zdenka O., slušateljica Praktikuma intuicije

Sanje?
Stara sem bila 12 let. Mislila sem, da sanjam o smrti svojega dedka, toda ko sem kasneje pogledala, kako so si dogodki vrstili, sem se zavedela, da je šlo za zunajtelesno izkušnjo. Jasno se spomnim vseh podrobnosti. V ‘sanjah’ sem se nenadoma znašla v bolnici in opazovala monitorje, ki niso več izmerili dedkove srčne in možganske aktivnosti. Slišala sem klic za nujno pomoč. Videla sem sestre in zdravnike, ki so prihiteli v sobo in ga skušali rešiti. Oživljali so ga, a brez uspeha. Bil je njegov čas, da gre naprej. Gledala sem, kako je njegov duh odlebdel iz telesa in ko se je dvigoval, me je pogledal in se mi nasmehnil. Tisto jutro me je mama zbudila za šolo ob 7.10. Bila sem nekako zmedena glede na vse, kar se je dogajalo. Kasneje je mama prišla pome v šolo in mi povedala, da je dedek umrl okoli 7. ure.

Maria T., povzeto po knjigi Ali živimo le enkrat, Barbara Novak Škarja s sodelavci

Dremež?
Pred približno enim letom sem začel meditirati, pred tem pa sem imel že veliko zunajtelesnih izkušenj. Najbolj mi je v spominu ostala izkušnja, ko sem se srečal s svojim najboljšim prijateljem. Bila sva na znanem kraju, pogovarjala sva se –  o njegovi družini, skupnih prijateljih, načrtovala, kdaj se bova spet dobila … Ko sem zaključil z meditacijo, se mi je sprva zdelo, da sem zadremal ali sanjal. Pozvonilo je telefon. Bil je on. Začel mi je pripovedovati o svojih ‘sanjah’ in ko se začel citirati ‘mene’, sem ga prekinil in povedal natanko tisto, kar je on hotel povedati. Ne vem, koliko časa sva bila tiho, zagotovo vsaj 5 minut. Nato sva se pogovorila in preverila, ali je bilo to za naključje. Ni bilo. Vse, česar sva se spominjala iz ‘sanj’, je bilo enako.

G.C., povzeto po knjigi The Secret of the Soul, William Buhlmana

Sporočilo simbola
Nekoč  se je želel eden od direktorjev z menoj posvetovati, kako povečati dobiček podjetja. Izbral je karto ‘ljubezen’. ‘Kaj pa ima pri tem ljubezen?’ je začudeno vprašal. ‘Tako deluje kreativna notranjost,’ sem mu pojasnil. ‘Bodite odprti, dojemljivi, poigravajte se z zamislimi in podobami.’ To je povzročilo prelomnico v njegovem načinu razmišljanja: potrebam svojih delavcev mora posvetiti več pozornosti, da bodo svoje delo opravljali z veseljem in predanostjo; posledično se bo povečala tudi produktivnost.

James Wanless, povzeto iz njegove knjige Kako prebudimo in poslušamo svojo intuicijo 

Širjenje zavedanja
Poskušala sem se učiti – ne iz razuma, temveč  iz čutov. A takoj, ko sem začela preučevati lastno dojemanje in izkušnje, sem spoznala, da gre za splet dejavnikov. To je bil ozek pogled na stvari, ki je pomenil pogled na življenje s plašnicami na očeh in s središčem zavedanja v svoji glavi. Na drugi strani je bil širok pogled na stvari, ki je pomenil zavedanje z vsem telesom. Ta pogled je bistveno spremenil moje dojemanje vsega, kar sem videla. Ugotovila sem, da je bil ozek pogled povezan z razumom. Širok pogled pa je bil tisti, ki me je osrečil.

Marion Milner, A Life of One’s Own

Vsakdo ima svoje izkušnje, ki predstavljajo košček resnice. Skozi slehernega pa sije nekaj globljega. Sije resničnost notranjega življenja.

“Nenavadne” izkušnje “navadnih” ljudi

Članki |