Dr. Manca Košir je 19. maja letos sklicala javno tribuno z naslovom “Kakšno šolo hočemo?”, ki je bila v dvorani Ministrstva za šolstvo in šport Tribuna je bila namenjena artikulaciji različnih idej, vizij in zahtev za DRUGAČNO šolo. Pred prvo javno trubuno so organizatorji zapisali: “Če kdaj, potem ZDAJ potrebujemo drugačno šolo. Takšno, ki jo bomo gradili skupaj strokovnjaki, starši in učenci in mnogotere slovenske javnosti. V 21. stoletju  smo dolžni predlagati spremembe tudi državljanke in državljani, glas civilne iniciative mora postati enakopraven ostalim v zboru prizadevanj za boljšo šolo.”

Razpravljavci (dr. Gabi Čačinovič Vogrinčič, dr. Tamara Ditrich, dr. Igor Lukšič, dr. Urban Kordeš, dr. Janez Krek in Viljem Ščuka) so predstavili problematiko, predvsem pa izkušnje z drugačnimi pristopi in možnostmi izbire ter odprli prostor za širšo razpravo. Več kot 200 prisotnih učiteljev, ravnateljev, staršev in drugih zainteresiranih predstavnikov javnosti se je oglasilo s svojimi videnji in vizijo. V treh nadaljevanjih javne tribune, ki jo je v sodelovanju s pobudniki organiziral Center za duhovno kulturo iz Ljubljane, so se po principu svetovne kavarne oblikovali predlogi prenove šolskega sistema, na podlagi katerih je bil sprejet Razglas za odlično javno šolo. Udeleženci so tudi ustanovili odbor, ki bo skrbel za stike z Ministrstvom in za vključitev pobud iz manifesta v Belo knjigo o izobraževanju.
Sedaj je čas za ključno dejanje naštetih aktivnosti. Delegacija civilne pobude “Kakšno šolo hočemo?” ki jo bo vodila dr. Manca Košir, bo predala MANIFEST ZA ODLIČNO JAVNO ŠOLO
in na javnih debatah zbrano gradivo ministru dr. Igorju Lukšiču in snovalcem nove Bele knjige o izobraževanju.

 Dogodek bo v tiskovnem središču Ministrstva za šolstvo in šport (Ljubljana, Masarykova cesta 16) v sredo, 28. oktobra ob 10. uri. Bodite z nami in ob nas!

 Vsebino manifesta in zahteve si lahko prebereta na spletni strani:
www.cdk.si/kaksno_solo_hocemo/ . Za dodatne informacije pa se lahko obrnete na Barbaro Škarja: [email protected].

Posnetke javnih tribun si lahko ogledate na straneh Studia 12:
Kakšno šolo hočemo – javna tribuna – 1.del
Kakšno šolo hočemo – javna tribuna – 2.del

Kakšno šolo hočemo 2 – javna tribuna – 1.del
Kakšno šolo hočemo 2 – javna tribuna – 2.del

24.10.09. – Predaja manifesta za odlično javno šolo ministru za šolstvo in šport dr. Igorju Lukšiču

Novice |