V letu 2002 je bil na svetovni ravni sprejet prvi obvezujoč dogovor za varovanje podnebja – t.i. kjotski protokol. Ta protokol velja med leti 2008 in 2012, za čas po izteku tega obdobja pa je potrebno oblikovati nov svetovni podnebni dogovor. Ta dogovor naj bi se oblikoval v Kopenhagnu med 7. in 18. decembrom – na 15. klimatski konferenci Združenih narodov (http://en.cop15.dk/)

V svetu in tudi v Evropski Uniju lahko glede podnebnega dogovora govorimo o neskladnih interesih. Revnejše drzave (največja med njimi je Kitajska) trdijo, da si ne morejo privoščiti zmanjšanja emisij in zahtevajo, da industrijske države prve zmanjšajo stopnjo izpusta toplogrednih plinov. Bogatejše države na drugi strani (največje med njimi so ZDA) pa poudarajo, da se bodo emisije najbolj povečale ravno v državah z največ prebivalstva, kot sta npr. Kitajska in Indija. Zato naj bi te države bile najbolj odgovorne za povečanje emisij v prihodnosti.

Podnebni dogovor bo tudi ena izmed tem na letošnjem zadnjem Državljanjskem forumu v Mariboru (7. 12. 2009, 10.00 – 11.30, Studio RTS, Prešernova ulica 3. Govora bo O prihodnosti Evropske Unije, o okolju, energiji, podnebnih spremembah in socialni krizi. Z udeleženci foruma bosta razpravljala  poslanca v Evropskem parlamentu iz Slovenije dr. Romana Jordan Cizelj in Ivo Vajgl. Znanstveniki in tudi zdravi razum nas opozarjata, da nam časa za ukrepanje zmanjkuje. Če v Kopenhagnu ne bo politične volje za ambiciozen in pravičen podnebni dogovor, lahko zamudimo priložnost, da se kot planet – s skupnimi močmi soočimo s podnebnimi spremembami in spremenimo obstoječ, netrajnosten način življenja.

 

7.12.09 Državljanjski forum v MB: Podnebni dogovor

Novice |