Čas je dragocena dobrina. Preprosto ga nikoli ni dovolj. In kot pravi rek: ‘Čas je denar’. Tako kot ni nikoli dovolj denarja, tudi časa ves čas zmanjkuje. Še posebej v sodobnem 21. stoletju. Vse skupaj malo spominja na pomanjkanje energije. Vzemimo kot primer fosilna goriva. Ker so bila v preteklosti tako zelo izkoriščana, jih bo kmalu zmanjkalo. Potrebno bo poiskati alternative. Glede prostega časa pa se zdi, da smo že zdavnaj tam. Preprosto ga ni več. Očitno bo potrebno poiskati rezerve in razmisliti o novih alternativah …

Ja, to razmišljanje je šlo že kar predaleč. Se danes svet res hitreje vrti? Ali nismo morda sami v svojem dojemanju sveta ustvarili iluzijo, da časa preprosto nimamo več? Se je v času otroštva, ko je bil ‘dan dolg za tri sedanje’, Zemlja vrtela trikrat počasneje? So imeli naši predniki res več časa na voljo, da so se ob, napornem delu za preživetje, posvečali tudi rečem, ki so jih razveseljevale in navdihovale? So bili morda takrat dnevi res daljši? Veliko vprašanj. In verjetno veliko različnih odgovorov nanje.

A naš odgovor na zastavljena vprašanja je jasen. NE. Čas ni nafta ali premog. Ni ga nič manj kot v otroštvu. Je preprosto stvar volje in svobodne odločitve. Kaj ti je res vredno? Zakaj si ga vzameš? Verjetno je ključno vprašanje predvsem to, ali ti upravljaš s svojim časom, ali pa si kot list v vetru življenja, ki ga premetava sem ter tja in tako vzpostavlja občutek nemoči. Časa je dovolj. A ga je treba odločno vzeti v svoje roke. Pa roko na srce, tudi nam na Studiu 12 občasno čisto zmanjka časa. A si ga vedno znova vzamemo. Ker nas res zanima pogled z drugačne perspektive. Veseli nas, da tudi vas.

Čas je dragocena dobrina

Uredniška misel |