Ljudje na nek način večino svojega časa preživimo v svojih glavah. Skupaj z neštetimi mislimi, vprašanji, skrbmi  – v iskanju odgovorov, ki bi lahko rešili izzive in probleme, s katerimi se soočamo. Če smo pozorni, ko se pogovarjamo z ljudmi, bomo morebiti opazili, da se ljudje vedno manj poslušamo. Kot da bi se pogovori spremenili v dogodke, kjer se srečamo in en drugemu iz glave stresemo vse kar nosimo v njej. Morda se tako olajšamo, ampak s takšnim načinom zamujamo druge, zelo pomembne vidike življenja. Osredotočimo se na en takšen vidik, in sicer življenje izven naše glave.  
Življenje izven glave pomeni biti pozoren na življenje, ki se dogaja okoli nas, biti pozoren in radoveden “tam zunaj”. Ko ljudem prisluhnemo, doživimo njihove zgodbe, ko postanemo prisotni v širšem družbenem dogajanju izven sebe, za trenutek izstopimo iz svoje percepije sveta, prav tako se povežemo s širšo zgodbo življenja. Takrat lahko opazimo, da smo si ljudje bolj podobni in manj ločeni, kot si morebiti mislimo. Da se soočamo z istimi izzivi, da imamo zelo podobne potrebe, da si želimo živeti v delujoči družbi.

Ko izstopimo iz glave, lahko začutimo, da smo z drugimi veliko bolj povezani.In ko zunanjemu svetu prisluhnemo, ko dojamemo, da živimo v isti zgodbi, se skoraj naravno pojavi potreba, da spregovorimo. Spregovorimo o stvareh, ki so nam pomembne kot skupnosti, kot državi, spregovorimo o vrednotah in skupnih načinih življenja, ki lahko vodijo v enakovrednejšo in svobodnejšo družbo.

Na Studio 12 v času t.i. krize prispe veliko idej in prošenj za medijsko podporo različnim vsebinskim idejam in projektom, ki želijo v Sloveniji narediti pozitivne spremembe, ponuditi konkretne ideje in rešitve za izboljšanje trenutnega družbenega stanja ali ponuditi pozitivno spodbudo k večjemu sodelovanju med ljudmi. Kot odgovor na to je nastala spletna TV oddaja z naslovom “Glas skupnosti”, katere namen je odpreti medijski prostor različnim civilnim pobudam, ki imajo svoje ideje, kako izboljšati razmere v Sloveniji.
Marsikatera dobra ideja ne dobi svojega medijskega prostora, da bi lahko dosegla širšo javnost, povezala ljudi v konkretno delovanje in gradila razvijajočo se zgodbo skupnosti, ki jo lahko vidimo in slišimo vsi. Zatorej smo se odločili, da del medijskega prostora Studia 12 (v obliki 3-5 minutne oddaje “Glas Skupnosti”) namenimo predstavnikom civilnih iniciativ in pobud, nevladnim organizacijam, prav tako predstavnikom drugih organizacij in podjetij, ki želijo prispevati svoj glas v skupnost. Glas, ki doprinaša boljšemu skupnemu jutri.

Vsi zainteresirani za sodelovanje v oddaji “Glas skupnosti” nam lahko pišete na [email protected],  za zaključek tokratne uredniške misli pa vas vabimo, da si ogledate 1. oddajo v kateri je nastopil prof. dr. Gojko Stanič.

Človek … pojdi izven glave, prisluhni in spregovori! “Glas skupnosti”

Blog, Uredniška misel |