Jesen je obdobje leta, ko človeku marsikaj roji po glavi. Nemalokrat se zaveš, kako čas leti in koliko reči v življenju še nisi napravil, pa bi jih moral. Verjetno je veliko razlogov, ki so odvisni od posameznika. A eden od pogostih je povezan z odlašanjem. Izziv odložiš na stran, pa še enega … še enega … In tako se nagrmadi kup izzivov, ki jih zelo težko razrešiš. To se dogaja na osebni ravni, to se nam dogaja na ravni države in Evropske unije. Taktika ‘bom pozneje’ se na daljši rok ne obnese. Preverjeno. Nekega dne se ti lahko namreč vse sesuje na glavo. Seveda preživiš. Vedno pride tisto neko drugo jutro, ko preteklost ne pritiska več tako močno, a vprašanje je, kaj si v vmesnem času izgubil.

Poseben pomen, ki bi ga želel izpostaviti, pa ima v celi zgodbi točka, ko se zaveš stanja. Izjemno pomembna prelomnica. Je kot križišče s premnogimi potmi. V katero smer boš šel, je odvisno od marsičesa, v prvi vrsti pa od tvojih prepričanj in strahov. Ozavestiti si stanje in potrebne korake za naprej, je ključnega pomena. Gre namreč za točko preloma, pa tudi svojevrstnega mirovanja. Kot vrh vdiha, ko se za hip vse ustavi, pozornost pa je ponotranjena. Temu sledi izdih v akcijo. Izbira rešitve pa ima velik vpliv na našo prihodnost. Čeprav je šok ob spoznanju stanja za marsikoga glavni motivator akcije, pa bi odločitev morala izhajati iz miru in ravnovesja. Zato v tej točki ne bi smeli hiteti in dovoliti, da nas preplavijo strahovi, negotovost, dvomi, povezani z velikansko količino izzivov, ki jih je treba razrešiti.

Poznate vprašanje ‘kako pojesti velikanskega slona’? Odgovor je jasen: po majhnih koščkih. Enega za drugim. Vrhunski igralci tenisa so naravnani tako, da vsako servisno žogico doživljajo kot samostojen izziv. To jim omogoča premik naprej tudi takrat, ko se zdi, da je vse že izgubljeno.

Enako je z nerešenimi izzivi, ki so se nabrali skozi čas. Mir, zbranost in ravnovesje so pomembni elementi vsake prelomne situacije. Zato brez hitenja in stihijskih potez. Vsak korak je svet zase, vsak je svojstven izziv. Zato po korakih naprej, saj če se ne odločaš sam in pravočasno, si v celoti podvržen toku dogodkov. Takrat pa je možnost svobodne izbire poti lahko precej manjša.

Izziv z(a) izzivom

Uredniška misel |