Spet je pred nami novo šolsko leto. Super, običajno rečemo starši. Po eni strani zato, ker se bo vse spet vrnilo v ustaljeni ritem in se otroci ne bodo dolgočasili doma. Po drugi strani pa zato, ker je znanje in spoznavanje sveta res nekaj dragocenega. Ko si osebnostno dovolj zrel, ti daje možnost svobodnega odločanja. In človek je radovedno bitje. Zelo radovedno. Predšolski otroci pogosto komaj čakajo, da se iz vrtca prestavijo v šolske klopi. S tem postanejo ‘veliki’ in začnejo na drugačen način spoznavati svet, v katerem živijo. In že misel na novo znanje jih osrečuje. Nikakor pa ne gre prezreti, da veliko otrok ne mara šole. Razlogov za to je verjetno veliko. Od šolskega sistema, izbora vsebin, načina poučevanja, pritiskov s strani staršev in še marsičesa. Na tem področju so aktivni mnogi pedagogi in psihologi, ki skušajo poiskati rešitve v alternativnih oblikah vzgoje in izobraževanja.

Se pa zastavlja vprašanje, kaj lahko storimo starši? Smo premalo strogi, preveč popuščamo lastnemu otroku? Morda tudi. A najboljši odgovor je zgled! Mnogo manj je pomembno to, kaj starši govorimo in k čemu jih besedno spodbujamo. Pomembno je predvsem to, kako delujemo. Življenje je polno in bogato takrat, ko si odprt za nova spoznanja in nove izkušnje. In kot smo že omenili,  človek je po svoji naravi radovedno bitje. Če imamo starši pozitiven, odprt odnos do življenja, če smo tudi sami vedoželjni, bo to odlična spodbuda za otroke. In če se je radovednost morda izgubila, jo je potrebno nekje na obrobju rutiniranega in predvidljivega vsakdana na novo poiskati. Jo na novo obuditi.

Šola se ne začenja samo za otroke. To je priložnost, da tudi starši napravimo kakšen pozitiven korak. Se morda tudi sami lotimo kakšnega novega področja, kakšnih zanimivih vsebin, ali se morda celo vpišemo v katerega izmed izobraževalnih programov.

Štarši smo zgled svojim otrokom

Uredniška misel |