P.I. Čajkovski: Koncert za klavir in orkester št.1 v b-molu, op.23

Studio 12(40:00) Vabimo vas, da prisluhnete Koncertu za klavir in orkester št.1 v b-molu, skladatelja Petra Iljiča Čajkovskega, v izvedbi orkestra SNG Opera in balet Ljubljana in pod taktirko maestra Marka Gašperšiča ter mlade pianistke Nike Tkalec.

Nekaj besed o Niki:

Pianistka Nika Tkalec je v letošnjem študijskem letu absolventka na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Tomaža Petrača. Svoje glasbeno znanje izpopolnjuje na mnogih seminarjih tako doma kot v tujini in je prejemnica več zlatih in srebrnih plaket z glasbenih tekmovanj.

Redno nastopa v klavirskemu duu in klavirskem triu ter koncertira kot solistka.

Koncert za klavir in orkester št. 1 v Des-duru Sergeja Prokofjeva, v izvedbi Orkestra Slovenske filharmonije in pod vodstvom maestra Lorisa Voltolinija, ji je za odlično izvedbo prinesel Prešernovo nagrado Akademije za glasbo.

———————————————————-

Na kratko o skladatelju:

Peter Iljič Čajkovski je eden največjih skladateljev obdobja romantike. Eno izmed njegovih bolj znanih del je zagotovo Koncert za klavir in orkester št.1 u b-molu, op.23. Čajkovski ga je napisal leta 1874 in ga kmalu potem predstavil svojemu prijatelju Nikolaju Rubinsteinu, kateremu ga je posvetil. Rubinsteinov odziv je bil tako buren, da ga je Čajkovski tri leta pozneje opisal v pismu svoji zaščitnici Nadeždi von Meck: 

”Odigral sem prvi stavek. Ne besede, ne komentarja … Ohrabril sem se in odigral celoten koncert. Nato tišina, ”No” sem vprašal, ko sem vstal od klavirja. Počasi, kot da bi zbiral pogum, je nato začel rohneti in besneti: ”Koncert je ničvreden, pasaže so tako fragmentirane, nepovezane in slabo napisane … Kompozicija je slaba, vulgarna (…) Ena ali dve strani sta morda nekaj vredni, preostanek pa naj se uniči ali pa popravi in ponovno napiše. (…)” 

Rubinstein je dal predlog, da se koncert popolnoma popravi in na novo napiše. Čajkovski ni spremenil niti note, raje je partituro poslal pianistu in dirigentu Hansu von Bülowu. Tako je bil leta 1875 v Bostonu, prvič javno izveden klavirski koncert, ki je danes pred vami. Odziv publike je bil izjemen. Rubinstein je kasneje spremenil svoje negativno mišljenje.

Dotično glasbeno delo je danes eno izmed najbolj znanih in poslušanih klavirskih koncertov sploh.

Želimo vam obilico glasbenih užitkov ob poslušanju koncerta …

———————————————————

And a short summary in english for our international guests:

You are about to hear the Piano Concerto No. 1 in B-flat minor, Op. 23, composed by Pyotr Ilyich Tchaikovsky between November 1874 and February 1875. It is considered one of the most popular of Tchaikovsky’s works and among the best known of all piano concerti. This time it is performed by the Orchestra of the Slovenian National Theatre Opera and Ballet from Ljubljana under the direction of the maestro Marko Gašprešič and with a young slovenian pianist Nika Tkalec as a soloist.

Enjoy in the beauties of  Tchaikovsky’s music …