Slovenska filantropija in Zavod Voluntariat sta že drugo leto zapored obeležila svetovni dan beguncev (20. junij) z izvedbo festivala migrantskega filma »Na poti«. Tudi letos je festivalski program domači publiki ponudil izbor pronicljivih in provokativnih filmov, ki v ospredje postavljajo teme povezane z migracijami, azilom in begunci. Njihov namen je občinstvo spodbuditi k premisleku o vzrokih, zaradi katerih begunci in drugi migranti zapuščajo svoje domove ter osvetliti težave in ovire, s katerimi se migranti dnevno srečujejo med prizadevanjem, da bi si ustvarili nov dom. Sporočajo nam, da migracije (p)ostajajo eden izmed pomembnih globalnih trendov 21. stoletja in nas obenem opozarjajo, da le s kritičnim premislekom lokalnih in mednarodnih migracijskih in azilnih politik ter s (skupnim) prizadevanjem za njihovo izboljšanje lahko omogočimo migrantom ustrezne pogoje in priložnosti za polnopravno vključitev in dostojno življenje v naši skupnosti.

Da bi filmi s svojim sporočilom dosegli čim več ljudi, smo v sodelovanju z organizatorji festivala pripravil spletno bazo, kjer si je mogoče ogledati nekatere filme, predvajane na letošnjem festivalu, uvrščeni pa so tudi v program spletne televizije Studio 12 (www.studio12.tv).

Sporočilo festivala je kljub zahtevni tematiki svetlo in polno upanja: občinstvo vabi k skupni angažiranosti in upanju za boljši jutri! Čim širši publiki želi ponuditi kvalitetne informacije in znanje o migracijah, migrantih in njihovih kulturah ter ob tem izpostaviti zgodbe neumornega upanja, ki lahko navdihnejo vsakogar izmed nas! Poslanstvo festivala se ne omejuje (zgolj) na širjenje znanja; z znanjem in razumevanjem želi spodbuditi naklonjenost k sprejemanju raznolikosti in s tem razvoj strpne, vključujoče in pravične družbe!
Vabljeni k širjenju obzorij!

 

 


Ta glaunu pr’pustu

Branka Prezelj, Carina Leal, Janoš Lampič, Matjaž Peternelj, Tjaša Jurman, Slovenija, 2009, 17 min, angleški podnapisi.

Tema filma sovpada z aktualnim dogajanjem v Cerknem; prikazuje odnos domačinov do (sezonskih) delavcev iz bivše Jugoslavije in obratno ter poskuša ozavestiti vse vpletene o pomembnosti drugačnosti kultur in njihovega sobivanja v določenem okolju.

 

 

 

Deportirani (The Deported)

Maria Samoto le Dous, Danska/Japonska, 2010, 5 min, angleški podnapisi.

Japonski brezdomci in boemi se zbirajo v parku sredi mesta, ki ga nenadoma odkupi koorporacija Nike. Soočeni z grožnjo izgube zadnjega pribežališča se spustijo v bitko z Goljatom. Just do it!
Film je bil izbran na partnerskem festivalu Plural + 2010 Youth Video Festival on Migration, Diversity and Social Inclusion (organiziran s strani UNAOC in IOM).

 

 

Pesem o majhnem polžu (Cantecul puisorului de melc)

Larisa Glinca (koordinatorka), Moldavija, 2009, 3 min, angleški podnapisi.

Animirani film je nastal v okviru projekta »Moja družina« z namenom promocije pravic družine. Vsi liki v filmu so narisani s strani otrok.

 

 

Arabske podobe v Sloveniji

Aicha Boughazi, Sami Rahim, Marwan Al Ayoub, Hisham Hamad, Maja Malus Azhdari, Slovenija, 2010, 23 min.

Film odgrinja vsakdanji svet Arabcev in njihovih otrok, ki živijo med nami. Ob prijetnem druženju ob kartanju, slikanju, plesu, petju dobimo avtentično podobo ljudi, ki vrsto let živijo med nami, a imamo o njih vse prevečkrat izkrivljeno podobo zaradi poročanj množičnih medijev, ki v nas vlivajo strah in predsodke. V dokumentarnem filmu se približamo prijetnim ljudem, ki gradijo medkulturni most med Slovenci in Arabci.

To so moja imena (These Are My Names)

Ruth Mason, Izrael, 2010, 30 min, angleški podnapisi.

Več imen etiopskih judov odslikava njihovo bogastvo, modrost in lepoto njihove kulture – vsako ime pripoveduje svojo zgodbo. V filmu mladi etiopski Izraelci delijo potovanja po svojih imenih: zgodbe o ljubezni in povezanosti, o preživetju in izgubi, besu in ponosu. Prvotna imena oseb iz filma – spremenjenih brez njihovega privoljenja ob prihodu v Izrael – jih popeljejo v otroštvo v gorskih vaseh in v teror na poti v Sudan. Spomnijo se hrepenenja do ljubljenih, ki so umrli ali izginili na potovanju v Izrael, zanikanja lastne identitete … in vrnejo se v ponovno iskanje korenin.

“Na poti” – festival po festivalu na Studio 12

Projekti |