Že od nekdaj so ljudi privlačili sijoči kristali, dandanes pa smo priča čedalje večjemu zanimanju za skrivnostni svet mineralov. Kaj je tisto, kar nas pri kristalih tako pritegne? Zakaj so nam  v tako veselje, če jih imamo kje v bližini?

Po ezoterični razlagi gre tudi pri mineralnem kraljestvu za razvoj notranjega življenja v obliki. Kristali predstavljajo vrhunec razvoja znotraj mineralnega kraljestva. To je kraljestvo, v katerem je subjektivno, notranje življenje najbolj omejeno, otrplo. Pa vendarle je živo! Pri kristalu seveda najprej opazimo zunanji izgled – samo obliko kristala, sijaj, barvo,… Tisto, kar nas pritegne pa je žarenje, razdajanje lepote, utemeljeno na notranji geometrijski urejenosti. Našteto je tesno povezano z energijsko komponento kristala, tisto torej, ki ni vidna s prostim očesom. Kristal s svojo jasno strukturo in redom izraža moč, ki je energijskega pomena. To pomeni, da energijo kristala lahko občutimo, če se pravilno naravnamo nanj. H kristalu se obračamo srčno odprti in za nekaj časa podržimo dlan nad njim – skušamo občutiti energije, ki jih oddaja. Kristal ima namreč to moč, da zgosti določeno vibracijo in jo nato seva v prostor.

Življenje kristala se ne razteza zgolj na vidni fizični ravni, ampak je povezano tudi s finejšimi – etrskimi plastmi, ki so še bolj pretanjene od plinastega agregatnega stanja.   Za kristal skrbi deva kristala. Njegova naloga je, da čimbolj popolno sledi notranjemu impulzu, ki ga usmerja k vse bolj  popolnemu izrazu v pojavni obliki.

Danes ponovno odkrivamo uporabno vrednost kristalov v vsakodnevnem življenju. Pri tem moramo upoštevati energije kristala (ni vsak kristal primeren za vse), upoštevati moramo tudi njegovo obliko. Tako kristali lahko vplivajo na naše počutje, krepijo čustveno stabilnost, spodbujajo večjo zbranost, energijsko urejenost v naših telesih.

Kristal pa je lahko tudi simbol človekove osebnostne narave. Tako kot prosojen, čist kristal izžareva notranjo, subjektivno kvaliteto, tako čista mora postati osebnost (celota vseh zunanjih plasti človeka: fizično telo, bioenergijsko telo, duševnost in razum), tako da lahko zrcali, odseva notranje sonce.

Božanski red v kristalih

Članki |