Vabljeni k ogledu video prenosa Pogovornega večera Studia 12: “Očistimo Slovenijo v enem dnevu – lahko uspe Slovencem, kar je uspelo Estoncem?

Sreda, 27. 1. 2010, ob 17.00 na naslovu http://www.studio12.tv/

PVS_ocistimo_slovenijo

V Sloveniji se vsako leto na lokalni ravni zgodi preko 300 najrazličnejših čistilnih akcij. Rezultati so sicer spodbudni, vendar so akcije premajhne, da bi dosegle trajen osveščevalni učinek. Zato se je skupina ekologov in ljubiteljev okolja odločila, da po estonskem zgledu puskuša združiti vso Slovenijo v veliko ekološko akcijo imenovano “Očistimo Slovenijo v enem dnevu!”

V soboto, 17. aprila 2010, bo tako potekala čistilna akcija, s katero želijo organizatorji projekta (Društvo Ekologi brez meja) združiti 200.000 prostovoljcev v čiščenju komunalnih odpadkov na divjih odlagališčih, cestah, ulicah, okolicah šol in vrtcev ter sprehajalnih poteh. Organizatorji pričakujejo, da bodo prostovoljci na dan akcije zbrali približno 20.000 ton komunalnih odpadkov. K sodelovanju v projektu so vabljeni vsi prebivalci Slovenije.
Na Pogovornem večeru Studia 12 se bomo posvetili vprašanju ali nam takšna akcija lahko uspe in kaj njen uspeh pomeni za našo okoljsko kulturo, zavest in politiko.

Odgovarjali bomo na naslednja vprašanja:
* Kakšne so naše dosedanje izkušnje z čistilnimi akcijami in kakšen je njihov vpliv na okoljsko zavest državljanov in državljank?
* Kateri so glavni izzivi akcije Očistimo Slovenijo v enem dnevu in čistilnih akcij na sploh?
* Kako vzpostavljati trajnejša sodelovanje z obstoječimi institucijami na tem področju (npr. lokalne komunalne organizacije)?
* Koliko smo Slovenci senzibilizirani in pripravljeni dolgoročno (tudi prostovoljno) poskrbeti za svoje okolje?
* Kakšen je pomen čistilnih akcij za nov način sobivanja z naravo in soljudmi?
* Kako lahko akcija “Očistimo Slovenijo” spodbudi možnosti za spremembe v okoljski politiki in v gospodarskem razvoju Slovenije?

Sodelovali bodo:
* Petra Matos in Aleš Pevc, vodji projekta “Očistimo Slovenijo v enem dnevu!”
* Andreja Kutin, novinarka Večera in koordinatorica akcije “Prijavi packo v naravi”
* Andreja Palatinus, univ. dipl. ekologinja, Ekološko društvo Eco Vitae

Pogovor bo vodil Matej Delakorda, urednik rubrike človek in družba pri mediju Studio 12.

Tokratni pogovorni večer bo mogoče spremljati le preko spleta in sicer na naslovu www.studio12.tv. Naknadno bo na voljo tudi celoten posnetek kot video na zahtevo.

Vljudno vabljeni k ogledu.

27.1.10 PVS: “Očistimo Slovenijo v enem dnevu – lahko uspe Slovencem, kar je uspelo Estoncem?”

Novice |