Slovensko društvo Hospic vabi na predavanje antropologinje in svetovno znane učiteljice sočutnega odnosa v procesu zaključevanja življenja, Joan Halifax.


Po petnajstih letih delovanja Slovenskega društva hospic in ob sprejemu ključev Prve hiše hospic na Hradeckega ulici 18. v Ljubljani, ki bo nudila celostno oskrbo devetim umirajočim bolnikom in njihovim svojcem, smo povabili v Slovenijo antropologinjo in svetovno znano učiteljico sočutnega odnosa v procesu zaključevanja življenja, Joan Halifax, ki bo imela dve predavanji.

V Ljubljani bo predavala  v sredo, 31. marca, ob 18. uri, v atriju ZRC, Glavni trg 2. V Mariboru bo njeno predavanje mogoče slišati 1. aprila, ob 18. uri, v dvorani Zavarovalnice Maribor, Cankarjeva ulica 3. Obe predavanji se dotikata modrosti bivanja in ju je naslovila: Kako globoko cenimo ta trenutek in dragocenost življenja?

Pri umiranju se zgodi veliko stvari, ki si jih težko zamislimo. Sprejemanje smrti ni odvisno ne od naše starosti, tudi ne od izobrazbe, ali naše verske opredeljenosti, pa tudi ne od gmotnega položaja. Ker je smrt splošno človeški in numinozen dogodek, je za umirajočega odnos med njim in medicinskim strokovnjakom premalo, pa tudi zdravniku in  medicinskemu osebju, ki se znajde ob smrtni postelji bolnika, takrat prav nič ne pomagajo medicinske veščine in ukrepi. Dokler ne bomo ustvarili razmer, v katerih bo vsak imel možnost mirno umirati in umreti, ne bomo imeli niti pogojev za ustvarjalno in mirno življenje. Ker nas je znanost oddaljila od narave, ji moramo omogočiti, da se ji bo ponovno približala, nam pa omogočila naravno človeškost.

Tatjana Fink

Poslovna direktorica društva Hospic

28.3.10 – Kako globoko cenimo ta trenutek in dragocenost življenja?

Novice |