Vedno bolj nam je na voljo superhrana in super živila (ang. super food), katerih splošna opredelitev je, da so to naravna živila z visoko koncentracijo zdravju koristnih snovi. Skupno naj bi jim bilo, da lahko ta živila (ob tudi sicer čimbolj naravni prehrani): izboljšajo splošno počutje, uredijo prebavo, zvišajo nivo energije, uravnavajo telesno težo, čistijo in razstrupljajo organizem, varujejo pred različnimi boleznimi, kot so rak, bolezni srca in ožilja, debelost, živčne bolezni, kožna obolenja …
Ob super živilih, je zanimiva tudi delitev zdravilnih rastlin (povzeto po zazdravje.net, marec 2013), kjer lahko preberemo, da je eden izmed očetov tradicionalne kitajske medicine Schennung zdravilne rastline razdelil na: pomožna oz. nižja zdravila (primerna za akutne težave), zdravila srednjega ranga (prehranska dopolnila) in zdravila visokega ranga, za katere naj bi bilo značilno, da niso toksična ter krepijo zdravje in življenje, ne glede na količino, ki jo zaužijemo. Te rastline naj bi imele možnost uravnavanja, upravljanja in harmoniziranja delovanja našega telesa in duha. Takšne rastline naj bi bile sposobne ozdraviti več težav hkrati, ne da bi pri tem kakorkoli poškodovale človeški organizem. Spodbujale naj bi moč telesa in duha, da sama vzpostavita ravnovesje. 
Kaj pa naša družba? Če pogledamo na družbo kot medsebojno povezan organizem, ki je trenutno v zelo slabem stanju (najverjetneje leži na oddelku za intenzivno nego, nam pa sporočajo, da je vse v najlepšem redu, obiski žal trenutno niso možni). 
Kako pa vzpostaviti ravnovesje v družbi? Ali obstaja tudi v družbenem smislu kakšna super rastlina, vrednota, vezivo, ki je sposobna spodbujati ravnovesje vseh vidikov posameznika (telesno, čustveno-mentalno, duhovno) in hkrati z njenim “zauživanjem” vzpostavljati nazaj celotno družbeno ravnovesje? In če le-ta obstaja, kaj bi to bilo? So to morda vrednote? Svoboda, bratstvo, enakost (gesla francoske revolucije?), je to Etika, poštenost? Ali je to morda še kaj bolj kompleksnega, težje razumljivega? Kot pri super rastlini, ko zares ne vemo kaj in kako deluje, le deluje. 
Je morda duhovna narava človeka tisto, kar prinaša dolgoročno stabilno družbeno ravnovesje? Sprašujem se … in če je odgovor morda pritrdilen, kako zaužiti čimveč pristne duhovne narave (ne zgolj “farmacevtskih” približkov), ki bodo v naši družbi lahko začeli vzpostavljati zdravo in trajnostno ravnovesje … 
Zakaj ne bi raje namesto nižje kvalitetnih zdravil, ki ob neprimerni uporabi naredijo celo škodo, posegli bo najbolj kvalitetnih vrednotah, ki zdravijo in vzpostavljajo življenje celostno?  

Imamo superhrano, kaj pa super vrednote?

Uredniška misel |