Kdo bo zdaj koga poslušal? Mladina starejše ali starejši mladino? Kdo mora zdaj koga tu upoštevati? Težko se izognem, da se v sebi ne bi odzval z globokim nestrinjanjem na te besede, ki jih žal še vedno kar pogosti slišim. Odkar svet stoji, prihaja do razhajanj v pogledih mladih in njihovih staršev. Verjamem, da ga ni človeka, ki ne bi imel izkušnje s tem. Po eni strani se mladi upirajo družbenim normam, ki utesnjujejo. Pogosto zelo upravičeno. Okosteneli vzorci obnašanja, razmišljanja in delovanja pogosto utesnjujejo in onemogočajo mnoge nove kreativne rešitve. Večkrat sem že zasledil trditve, da napredne ideje uspejo pridobiti veljavo šele takrat, ko starejše generacije zapustijo določeno znanstveno ali poslovno okolje. Po drugi strani pa se starejši pritožujejo čez mlade, da jih ne upoštevajo. Pogosto upravičeno. Sam v tem vidim tudi nekaj upora (strahu?) proti ‘mladi’ družbi, ki potiska starejše na njeno obrobje in favorizira vse, kar je novo, drugačno, pa čeprav samo po zunanjem izgledu ali po marketinških prijemih. A pogled z določene perspektive – mlade ali starejše – ni slab. Lahko izčisti pogled, da lažje prepoznamo vrednote, ki jim sledi določen del družbe. Na ta način se lažje odzovemo na izzive družbe.

A čemu dati prednost? Ali naj torej gojimo družbo mladih ali starejših? Družba je takšna, kakršna je. Določeno število mladih, srednjih let in določeno število starejših. Tega se ne da spremeniti. Spremeniti pa se da odnos med temi deli družbe. Bolj ko bomo vse njene segmente vključili v življenje, bolj bo tudi družba ravnovesna. Ko gre za rešitve, ki se tičejo vseh nas, je treba videti celo sliko. Prednosti obeh polov družbe. Favoriziranje samo mladosti (svežine, nove energije, kreativnosti …) ali samo zrelosti (modrosti, izkušenosti, umirjenosti …) ne bo prineslo premikov. Celostnost. Sodelovanje. In medsebojno zaupanje. V tem vidim tri apostulate družbe prihodnosti. Verjetno bo razkorak med mladimi in starejšimi vedno obstajal. A ni treba, da je to vir konflikta. Naj bo raje prednost neke nove družbe, ki vključuje vse potenciale, ki jih njeni predstavniki premorejo. Premoremo pa jih res veliko.

Kdo naj koga posluša?

Blog, Uredniška misel | 0 Comments

Za komentiranje lahko uporabljate naslednje HTML oznake: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>