Na telefonskem pogovoru prijateljica z mano podeli naslednji stavek: “pomembno je odpustiti, še preden drugi nekaj naredijo”. Stavek se je navezoval na kontekst, ko nas dejanje ali komunikacija drugih oseb prizadene v kakršni koli obliki in ne glede na razlog. Moje razmišljanje začne analizirati pretekle življenjske situacije in kaj kmalu opazim, da sem naučen, da konfliktne situacije razrešujem pretežno s komunikacijo in s prevzemanjem odgovornosti (v smislu razreševanja) ali pa z užaljenostjo, kadar ne vem kako bi situacijo rešil in si na tak način jemljem dodaten čas za razmislek.

Čeprav besedo in teorijo odpuščanja poznam, sem videl, da mi njeno prakticiranje še ni vsakdanje. Vsake situacije morda ni možno rešiti z besedami ali s spreminjanjem (in prilagajanjem sebe oz. svojega pogleda). Obstajajo primeri, ko si v situaciji preprosto na drugih bregovih, stojiš znotraj drugih vrednot ali pogledov, ki so tvoji in zate resnični. Prav tako so resnični za drugo osebo. V takšnih trenutkih vidim moč odpuščanja kot sprejemanje drugačnosti takšne kot je, četudi se z njo ne strinjam. In četudi ta drugačnost deluje proti meni in mojim vrednotam. S tem ko drugačnost sprejmem, ji tudi odpuščam za njen način delovanja in komuniciranja do mene. Hkrati pa tudi sebi odpuščam za način reakcije na to nesoglasje in nekompatibilnost.

“Drugega ne moreš spremeniti, spremeniš lahko le samega sebe” se glasi znan rek. A moč odpuščanja v ta stavek vnaša novo dimenzijo. Morda ne rabimo spreminjati niti sebe ali svojega pogleda, morda lahko le odpustimo – sebi in drugim ter s tem omogočimo, da se vsi spreminjamo, rastemo in razvijamo po svojem ritmu in načinu. Odpuščanje je dejanje moči, je sprejemanje kljub nepravičnosti, ne-ljubezni ali celo sovražnosti. Je pot svobode, je osvobajanje našega lastnega duha. In ko odpuščamo, lahko tudi delujemo. Delujemo ne glede na vsa nestrinjanja, ne glede na vsa neuslišana pričakovanja ljudi in sistema. Ko odpuščamo, dajemo sebi svobodo, da hodimo s pokončno glavo v smer, ki nam jo narekuje naše srce. Kajti odpuščanje je dejanje srca …

Moč odpuščanja, pot k svobodi.

Uredniška misel |