Počitnice in dopusti so tu. Dolgo jih čakamo, pa hitro minejo in jih spet dolgo čakamo in tako naprej. Dragocen del leta so. Za kaj vi ‘uporabljate’ počitnice? Veliko ljudi počitnice doživlja predvsem kot čas za pobeg od svojega običajnega zaposlenega življenja, od ljudi, ki so nenehno okoli nas, pa tudi od ‘običajnega’ sebe, ki je prepogosto preobremenjen, utrujen, razdražen. V teh prostih dneh skušamo uresničiti tisto, kar čez leto nismo: se spočiti, z zabavo razelektriti napetosti, ki so se nabrale, odpotovati stran. Pa se žal pogosto zgodi, da se človek  s počitnic vrne nazaj službo in v siceršnji  vsakdan še bolj utrujen, kot pa ga je zapustil.

Vsa ta potreba po čim bolj polnih in ‘izkoriščenih ‘ dnevih počitnic, ne govori veliko o počitnicah samih, temveč največ pove o času, ko počitnic ni. Morda je to pokazatelj, da je potrebno nekaj spremeniti. Ko nismo obremenjeni z običajnimi rečmi, ko smo odmaknjeni od običajnega tempa, bomo lažje ocenili, kaj nam čez leto manjka. Zato so počitnice lahko tudi priložnost, da pokukamo tudi v prihodnost. In vanjo morda vnesemo tisto, kar nam sicer manjka. Kar sicer pogrešamo. Saj smo vendar sami gospodarji svojega življenja.

Počitnice so super! Vsekakor so tudi čas za zabavo, čas za dolga potovanja in dinamične aktivnosti. A naj bodo tudi čas za razmislek, in čas za zbližanje z resničnimi potrebami. Za zbližanje s samim seboj. Da bo razkorak med počitnicami in siceršnjim obdobjem leta čim manjši.

Počitnice in dopusti – za kaj jih ‘uporabljamo ?

Uredniška misel |