Kolikokrat imamo občutek, da smo brez moči, da naše besede preprosto niso slišane, da nismo razumljeni in da se naše življenje odvija v smer, kjer ne čutimo moči, svobode in notranjega miru? Smo se vprašali kaj se takrat resnično dogaja? Smo razpršeni in ne vemo v katero smer bi živeli svoje življenje, čutimo, da nas dol vlečejo ljudje okoli nas, imamo občutek, da naše besede in želje niso slišane, se sprašujemo kaj je sploh smisel vsega skupaj? Kako je prišlo do tega, da v našem lastnem življenju nimamo moči? In da se moramo večkrat zagovarjati, se braniti, živeti v nemiru in strahu? Kdo pravzaprav živi naše življenje? Mi sami ali nekdo drug … ? Kdo sploh smo in predvsem kje smo?
 
Ko sem sam zavem sedanjega trenutka, skupaj s dihanjem in telesom, postanem prisoten – življenju, ki je tukaj in zdaj. Ne glede na težke besede, okoliščine in pritiske okolice, življenje preprosto je in obstaja – v tem trenutku. In v tem trenutku se zgodi še nekaj. Lažje se vprašam, kdo sem, v kaj resnično verjamem, za čim stojim kot človek? In ravno tukaj se lahko najhitreje in močno postavim sam zase, za svet in za prihodnost, tako svojo kot prihodnost drugih.
 
V trenutku, ko imamo stik sami s seboj (za nekatere je to samota, za druge narava, knjiga, morda ples ali fizična aktivnost, za koga tudi težka življenjska situacija), se zgodi nekaj: življenje začutimo na čisto nov način: globoko realen, zelo močan in hkrati svoboden. Kot novo dojemanje, da je tudi od tebe in predvsem od tebe odvisno kako bo življenje potekalo naprej. V trenutku tega stika v sebi najdemo nekaj kar je nesprejemljivega, najdemo sidrišče moči in svobode.  In kljub temu, da tega morda ne razumemo, se to dotika naših src in nam daje neverjetno moč. Moč postaviti se zase, končno spregovoriti, delovati, boriti se. Navzklic okolici, mnenju drugih, navzklic okoliščinam. Te svobode ti ne more vzeti nihče in ta notranja moč zelo dobro pozna besedo: “Ne”. Svoboda in moč pomenita tudi aktivno delovanje, spremembe in transformacijo. Pomenita lahko boj za stvari, ki so vredne, da se jih obvaruje in ščiti. Prav tako vizijo zaključiti preteklost in stvari postaviti na novo.  
 
Koliko ljudi se nas obremenjuje z okolico, kolikokrat imamo občutek, da nas nekdo tepta, nam ne da dihati in nas ne sprejema takšnih kot smo? Postavimo se Zase! Povežimo se s tem kar nam je resnično pomembno in to na glas povejmo. V svojem bistvu smo svobodni in močni od vsega začetka, čas je da tako tudi živimo…
 
Naj ob tej priložnosti omenim tudi pomemben korak za Slovenijo, ki je ta teden izpolnila kvoto in kot druga država zbrala dovolj podpisov za evropsko državljansko pobudo za raziskovanje univerzalnega temeljnega dohodka v EU, kar prikazuje rezultat predanih posameznikov, ki so se zavzeli za stvar, v katero verjemejo in jo tudi uresničili. In s tem stojijo za zahtevo institucijam EU, da upoštevajo in podprejo nov način urejanja medsebojnih odnosov tako na državnih kot na EU ravni, ki bi temeljili na bolj solidarni in enakopravnejši, s tem pa tudi svobodnejši družbi (več informacij). 

Postavimo se Zase!

Uredniška misel |