Pred leti je sorodnica, ki živi v enem od večjih kanadskih mest, razlagala, da je tam sodobno življenje relativno preprosto. Med tednom so v glavnem v službah. Čez vikend pa vse oživi. Večina se odpravi v velika nakupovalna središča, kjer je, med drugim, dobro poskrbljeno tudi za hrano in pestro večerno zabavo. Spomnim se, da je bilo to zame res nepojmljivo. Da v nakupovalnih središčih preživiš vikend, greš na kosilo in si tam ogledaš tudi kakšen večerni film!? Kakšno nenavadno življenje.

No, in naneslo je, da sem se med prazniki peljal mimo nakupovalnega središča v Ljubljani. Zaradi praznika je bilo zaprto. Kljub temu so avtomobili množično prihajali in ko so videli, da je center zaprt, obrnili in se odpeljali naprej. A prihajali so novi. Od daleč so se zdeli kot kup izgubljenih muh, ki obletava prazno pločevinko. In to na praznik spomina, ko si – verjetno precej naivno – predstavljam, da je to čas za bližnje, za družino, prijatelje.

Hitro sem prišel do ugotovitve. ‘Sodobno življenje’ je prišlo tudi k nam! Potrošništvo, nakupi, dolgi sprehodi po trgovskih središčih v soju žarečih neonskih luči. Tudi med prazniki. Postali smo del globalnega potrošniškega sveta. Vem, da trgovina in potrošništvo poganjata velik del svetovnega gospodarstva. Veliko ljudi je našlo svoj vir dohodka v takšni ali drugačni obliki trženja. V zadnjih letih je enako tudi pri nas. Pa je to res modra izbira? Čeprav gre bolj ali manj za retorično vprašanje, bo odgovor nedvoumno dala prihodnost. Žal bodo posledice našega potrošniškega življenja žele predvsem naslednje generacije.

Sodobno življenje

Uredniška misel |