Kakšne praznike bomo ustvarili letos? Možnosti je veliko. Lahko (ponovno) zapademo v potrošniško mrzlico nakupovanja praznih lovilcev prahu, že zapakiranih darilnih setov, nakupov v zadnjem trenutku, napenjanja možganov na temo ”kaj podariti partnerju, kaj temu prijatelju, kaj poslovnemu partnerju … ” Dvomov o tem, ali je darilo dovolj vredno, ali je videti, da smo zanj odšteli dovolj denarja …
Lahko nam prazniki pomenijo čas, ko aktiviramo svojo kreativnost. Izdelamo praznične okraske za svoj dom (morda jih tudi podarimo prijateljem), spečemo piškote, da tudi zadiši po praznikih, izdelamo klasične voščilnice (in jih dostavimo osebno), spišemo ljubeče želje za svoje bližnje, izdelamo in sami zavijemo drobna darilca pozornosti za prijatelje. Morda se lotimo origamija, se spomnimo, kako se kvačka ali plete, kaj zašijemo … 
 
Za praznike si lahko vzamemo čas zase, za notranjo umiritev, sprehode, meditacijo, branje knjig. Morda premislimo o svojih dosežkih, razvoju, rasti, ter o nadaljnjih ciljih.
Namesto mrzličnega iskanja popolnega darila, lahko bližnjim podarimo svoj čas, jim spečemo potico, podarimo lastnoročno masažo, večer družabnih iger ali jih peljemo na izlet v zimsko idilo. Zanimivo darilo je lahko ”darilna zaobljuba”, da bomo namesto obdarovanega vso zimo čistili sneg z njegovega dovoza. Kreativnost nima meja.
 
V prazničnem času lahko tudi začutimo sočutje do tistih, ki imajo manj materialnih dobrin in z njimi delimo svoje dobrine. Morda prevetrimo omare in podarimo oblačila, igrače, torbice, … ki jih ne potrebujemo več in osrečimo na primer otroke, ki praznike preživljajo v varni hiši ali v azilu, brezdomce na ulicah itd.
Prazniki so lahko čas delitve, ne le dobrin in časa, temveč tudi prijaznih besed, pozitivne energije, veselja. Za ljudi, ki so brez bližnjih, je to lahko čas velike osamljenosti. Morda ponudimo svojo pomoč v domu za ostarele in tam živečim pričaramo praznični večer branja knjig. Lahko obiščemo gospo iz vasi, ki nima veliko obiskov, ter poklepetamo ob čaju in piškotih (ki jih prinesemo s sabo). 
 
Ko nakupujemo praznična darila, lahko s svojim nakupom podpremo lokalne proizvajalce ter ponudnike storitev, koncept pravične trgovine, ekološko proizvodnjo, naravi prijazne izdelke brez odvečne embalaže, umetnike, ki prodajajo svoje unikatne izdelke na umetniški tržnici. Podarimo darilo z dušo in ne takšnega, ki je zdrvelo s tekočega traku neke multinacionalke.
 
Druženje s svojci lahko vidimo kot obvezo, zastarel obred, čas ko pridejo na plano vzorci iz otroštva, stari konflikti. Lahko pa ga cenimo kot čas občutenja, da smo ljubljeni in da ljubimo, kot pomenljiv obred, ki ga lahko prikrojimo po svoje, soustvarimo tako, da vsak najde svoje mesto v njem, doživimo ga lahko kot čas sprejemanja medsebojnih razlik, podpiranja drug drugega pri rasti in razvoju.
 
Platno je pred nami in čopič v naših rokah. Pa veselo in srčno so-ustvarjanje prazničnega vzdušja

Vrnimo se k bistvu praznikov

Uredniška misel |