Dejan Krajnc: Prosta energija – Free Energy

Studio 12(31:50) Prosta energija obstaja že od nekdaj, kako le ne bi, saj živimo sredi energije, v energiji. V preteklosti so raziskovali svet s pogonom proste energije (jadrnice), rastline napaja prosta energija (sonce) … potreben je le premik v perspektivi, da se zavemo, da živimo v obilju energije, ne v pomanjkanju. Ko je govora o konceptu proste energije, se dejansko razpravlja o pretvorbi ter izkoristku te energije. Včasih si namreč želimo energijo uporabiti za gretje (toplota), drugič za razsvetljevanje (svetloba) itd.
Prisluhnite zanimivi predstavitvi drugačnega pogleda na energijo, ki ga v prispevku poda Dejan Krajnc, samostojni raziskovalec proste energije.

6 komentarjev

 • Stric
  Odgovori

  Gospod v 24 minuti govori, da današnji znanstveniki samo stojijo pred tablo in pišejo enačbe. Da bi morali bolj gledati realnost.
  No pri stvareh ki jih ne vidimo bo šlo bolj težko samo z eksperimenti. Naj povem, da je bil James Maxwell tisti, ki je osnovne zakonitosti elektromagnetizma združil in samo z “enačbami” ugotovil da nakazujejo na valovanje “elektromagnetno valovanje” in nakazujejo svetlobno hitrost (svetloba = elektromagnetno valovanje). Kar so z ekspirimentiranjem dokazali šele kakih 20 let kasneje (v času Teslinih eksperimentov).
  Hočem povedati, da če poznaš različne zakonitosti,ki držijo, lahko samo z pisanjem enačb prideš do novih stvari,(vkolikor nisi naredil matematične napake), ki jih je potem potrebno potrditi z eksperimenti.
  Vprašanje koliko časa še nebi poznali elektromagnetnega valovanja če nebi naj napeljal maxwell.

 • ...
  Odgovori

  še pred Maxwellom je pa na tisoče experimentov naredil Michael Faraday in verjetno tudi precej vplival na Maxwellove enačbe.

 • Stric
  Odgovori

  Seveda. Saj sem napisal, da je Maxwell iz znanih osnovnih zakonitosti, ki so bile pridobljene s pomočjo eksperimentov, samo z uporabo matematike prišel do novih spoznanj, ki jih takrat eksperimentalno še ni znal nihče pokazati…

 • neliks
  Odgovori

  Izračuni so pokazali, da je v cm3 vakuuma neskončno energije. ker se je zdel rezultat nelogičen, so izračune korigirali in prišli do neke končne vrednosti, ki pa še vedno občutno presega vso energijo vesolja. prvi izračuni so bili pravilni, problem je v ne dovolj točno definiranem pojmu neskončno.
  Gospod Krajnc ima prav, ko v prihodnosti predvideva kot izvori energije neke neke manjše napravi, ki bodo proizvajale nekaj kW električne energije, dobljene iz vakuuma oziroma iz drugih dimenzij. Osnutki take naprave se že obdelavi, vendar bo preteklo še kar nekaj let preden bo naprava praktično uporabna.

 • Pingback: Free energy bi planet uničila dokončno? – Marjanov blog

Za komentiranje lahko uporabljate naslednje HTML oznake: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>