Marijan Lipovšek: KOLO

Studio 12

(2:35) Pred vami je samospev z naslovom Kolo iz ciklusa pesmi Sončece, sij slovenskega skladatelja Marijana Lipovška, napisan za sopran in klavir na besedilo Stane Vinšek. Čudovita izvedba sopranistke Jerica Steklasa, dijakinje Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani, ter pianista prof. Tadeja Horvata, nam bo pričarala delček plesnega vzdušja.

 Jerica je letos ena izmed desetih mladih pevcev od vsepovsod, ki jim je uspelo se uvrstiti v ozek krog bodočih študentov na dunajski Akademiji za glasbo.

Ciklus pesmi Sončece, sij je eden najlepših Lipovškovih ciklov in obenem eden izmed najbolj prisrčnih opusov v celotni slovenski samospevni literaturi, ki si ga boste kmalu v celoti lahko ogledali tudi na naši spletni strani. Hkrati pa vas toplo vabimo tudi k ogledu naslednje oddaje na spodnji povezavi …

Marijan Lipovšek: DVAJSET MLADINSKIH PESMI ZA KLAVIR

… kjer je predstavljena zbirka DVAJSET MLADINSKIH PESMI ZA KLAVIR ravno tako izpod peresa skladatelja Marijana Lipovška, vendar na malce drugačen način. Vtise iz vsakdanjega življenja, ki jih je skladatelj s preprosto, a mojstrsko glasbeno govorico zapisal v skladbice, smo poskusili ponovno poiskati v naravi. 

—————————————-

In še besedilo pesmi Kolo:

 V kolo hitro se zvrstimo, ena, dve in tri!

Zapodimo starko zimo, kaj se še mudi!

  

V kolu hitro se vrtimo, tri, štiri, pet!

Pojmo in se veselimo, vigred klije spet!

 

V kolu hitro naokoli vsak naj se vrti,

da po hribu in po dolu cvetje zakipi!

  

Kolo hitro zaplešimo, ena, dve in tri!

Pojmo in se veselimo naših mladih dni!

—————————————-

And a short summary in english for our international guests:

You are most kindly invited to listen to the song ‘Kolo‘ (Circle dance), written for soprano and piano, by the renowned slovenian composer Marijan Lipovšek. The lyrics are from the cycle of poems ‘Sončece, sij‘ written by the slovenian poet Stana Vinšek. Soprano is sung by the young, slovenian soprano singer Jerica Steklasa, the student of the Conservatory of Music and Ballet in Ljubljana, accompanied by the pianist and Professor Tadej Horvat.

Enjoy …