Pisan svet odnosov – Peter Topić: Zasvojenost z internetom

Studio 12(35:00) V sodobni družbi se vzorci vedenja hitro spreminjajo. Posledično se spreminja tudi dojemanje sveta, kar privede do zmedenosti glede vrednost. Danes se srečujemo z družbo, ki je usmerjena v cilj čim hitrejše zadovoljitve želja s čim manj vloženega truda doseči čim večje ugodje. Posledica takšnega vedenja lahko hitro privede do raznih odvisnosti.
V preteklosti so bile znane predvsem kemične zasvojenosti kot so alkoholizem, ki so ga označevali predvsem kot šibkost značaja in ne kot bolezen. Danes vse več strokovnih dognanj o nevroznanosti dokazuje, da so vse zasvojenosti tako kemične kot nekemične, povezane z delovanjem možganov.

Problem nekemične zasvojenosti je kot posledica določenega vedenja, ki privede do spremembe zavesti, s pogostim ponavljanjem lahko preide do kemičnega neravnovesja v možganih in tako privede do stanja, ko se brez spremenjene zavesti oz. omame ne počutimo več dobro. Tako ponavljajoče vedenjske navade odstopajo do točno določenih nevronskih poti v možganih in si z njimi utrjujejo pot do ekstaze.
Peter Topić, kot vodja Centra za psihoterapijo in psihosocialno pomoč na Fakulteti za uporabne družbene študije v Novi Gorici in kot terapevt v Društvu Sprememba v srcu, je poudaril, da je zasvojenost z internetnim seksom, ki je ena od oblik zasvojenosti s seksualnostjo, postane za zasvojenega omamljanje prioriteta, ki je pomembnejša od družine,
prijateljev in dela.

Ponavljajoče aktivnost lahko postane zasvojenost v smislu, ko ta aktivnost ni več svobodna izbira, temveč postane nuja, ki ovira ostale aktivnosti …tako postanejo ujetniki nekakšnega zaporedja (Mihaly Csikszentmihalyi)

Kategorije: Pisan svet odnosov