Soustvarjajte dokumentarno oddajo o lokalni hrani

Jaz-sem-kmet-LOGO-mini

  • Kakšno dokumentarno oddajo si želite videti?

  • Povejte nam, in potrudili se bomo, da takšno tudi naredimo!

Priložnosti lokalne hrane, ki naj jih oddaja izpostavi >>

Katere so največje priložnosti lokalne hrane v Sloveniji? Katere ideje in projekti vas najbolj navdihujejo, katere ideje je po vašem mnenju potrebno podpreti? Objavite jih tukaj …

Priložnosti lokalne hrane, ki naj jih oddaja izpostavi

Lokalna hrana, Sodeluj | 8 komentarjev

8 komentarjev

  • Jelena
    Odgovori

    Hrana v vrtcih in šolah je vedno slabša. Vedno slabše je tudi zdravje otrok. Pogosto se pojavljajo alergije, diabetes tipa 2, problem debelosti pa je v Sloveniji že dosegel stanje epidemije, predebel naj bi bil že vsak tretji otrok: (http://www.rtvslo.si/zdravje/novice/v-sloveniji-pretezek-ali-predebel-vsak-tretji-otrok/337963). Prehrana ni edini razlog za nastalo situacijo, predstavlja pa enega ključnih dejavnikov, ki na to vplivajo. Razloge za vedno slabšo prehrano v vrtcih in šolah gre iskati tudi v omejenih sredstvih, ki jih imajo javni zavodi na razpolago za nakup zdrave hrane. Vse skupaj pa vodi k temu, da ekološka in lokalno pridelana hrana le v redkih primerih pride na krožnike naših otrok. Vzpodbujanje zdravih prehranskih navad, vključevanje otrok in mladostnikov v procese pridelave in priprave hrane, pa je ključnega pomena za vzpostavitev višjega nivoja zdravja in zdravega načina prehranjevanja v otroštvu in v odrasli dobi. Zato vidim veliko priložnost v povezovanju lokalnih pridelovalcev hrane z vzgojnimi zavodi na način, ki vsem deležnikom prinaša dobrobit. Nekateri javni zavodi tako prakso v svoj program vključujejo že nekaj let (eko šolski vrtovi, vrtec na kmetiji…) Za druge bi bilo potrebno še najti in vzpostaviti primerne načine sodelovanja med lokalnimi pridelovalci in javnimi zavodi. Ustrezni razpisi, ki bi tudi finančno podprli tovrstne načrte bi bili več kot dobrodošli.

  • Gaja
    Odgovori

    Priložnosti ustvarjanja kakovostnih delovnih mest ob ohranjanju okolja, biotske raznovrstnosti, krajine ter manjši porabi energije… skupaj z zdravstvenim vidikom kot posrednim učinkom.

    Oddaja naj izpostavi tudi priložnosti divje hrane.

  • Mateja
    Odgovori

    Jaz osebno bi predstavila “konkurence prednosti” Slovenije za tovrstne aktivnosti. V primerjavi s stanjem v tujini imamo super naravne danosti, ki pa potrebujejo le eno: povezovanje. Morda bi bilo smiselno predstaviti tudi kaksne zgodbe izven meja Slovenije, da bi ljudje videli, kaj vse se da. Tukaj ti z veseljem pomagam, ce lahko.
    Izzivi so zame priloznosti. Ce predstavite izziv, je dobro, da morda nakazete tudi resitev ali pa celo ljudi pozovete, da z vami delijo vase predloge za resitev.
    Na http://www.filmsforaction.org je kup pomembnih vsebin, ki jih lahko vkljucite v oddajo oz. vzamete za osnovo.
    Sama ne vem za kaksne pomembne dokumente (razen obstojecih iz slovenske in evropske politike ter seveda TTIP), ki bi bile pomembne za oddajo. Se mi zdi pa pomembno izpostaviti, kako je lokalna samozadostnost in zadruznistvo kot je bilo na zacetku (ne tako, kot je zdaj, kjer je vecinoma le lobij pomembnezev, ki skrbijo za svoje koristi) pomembna za kvalitetno zivljenje in neodvisnost. Lahko je tudi navdih za druge skupnosti in seveda poslovna priloznost na tisoce nacinov (turizem, politika, duhovnost).

  • Mara
    Odgovori

    vključitev informiranosti o zdravi prehrani in življenjskem slogu od malih nog na primeren način. bolj pozitivno, saj menim, da je preveč je negativne propagande in navajanja zakaj lokalna prehrana.

    veliko vrtcev in šol je že naredilo marsikaj na teh področjih. predvsem vzgajati v smislu “skrb zase” in ne neke restriktivne ali politične metode.

    nekatera večja slovenska podjetja podpirajo bolj zelenen in naravi prijazen slog, ampak konkretno o lokalni hrani ne poznam nobenega.

  • Pingback: Skupnostna dokumentarna oddaja: Jaz sem KMET | Studio 12

  • Ida
    Odgovori

    prodaja od vrat do vrat. Pridelovalci naj se združijo, nabavijo par kombijev in po urniku razvažajo po Sloveniji!!

  • Katja
    Odgovori

    Največje priložnosti:
    – povezovanje javnih zavodov in lokalnih kmetov. Tudi kadar želijo lokalno hrano pogosto v lokalnem okolju ne dobijo zadostnih količin; treba bi bilo uskladiti ponudbo in povpraševanje
    – za uresničenje zgoraj navedenega bi bilo treba več delati s starši, otroki, ki pogosto niso navajeni lokalne in eko hrane, vodji prehrane in učitelji na osveščanju. Super primeru – šolski ekovrtovi
    – spodbujanje organiziranja kupcev
    – sistemska podpora kmetovalcem – pri prijavi na razpise, pridobivanju sredstev itd.
    – izpostavljanje dobrih, lokalnih zgodb, ki bodo prepričale več kupcev v to, da je bolje, da svoj denar pustijo njim in jedo zdravo hrano
    – še enkrat osveščanje potrošnikov o moči njihovih volilnih lističev v denarnicah…
    – vzpostavljanje skupnih hladilnic, sušilnic sadja, mini proizvodnih linij oz. drugih skupinskih obrazov, ki bi kmetom pomagala pri tem, da bi prišli na trg s produkti z dodano vrednostjo

Leave a Reply to Ekokmetija Habjan Prekliči odgovor

Za komentiranje lahko uporabljate naslednje HTML oznake: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>