Janez Božič: Gozd in permakultura

Janez Božič: Gozd in permakultura

(25:41) Permakultura pozna načelo umeščanja elementov sistema na najustreznejši prostor, ki zagotavlja, da določeni deli sistema niso preveč oddaljeni od osrčja. Tako je tudi gozd del sistema in v Sloveniji imamo srečo, da je gozdov veliko, so praktično na dosegu roke in vsem dostopni. Lastnik gozda dejansko gospodari le z lesom, že divjad ni več v njegovi pristojnosti. To pomeni med drugim, da lahko gremo npr. spomladi v gozd in si naberemo večerjo za celotno družino, ne da bi porabili en sam cent ali liter bencina. Potrebna so le določena znanja. V Sloveniji prakticiramo sonaravno gospodarjenje z gozdom, ki je bolj v skladu z načeli permakulture. Posečemo le do 75% gozda in s tem poskrbimo, da se bo gozd obnovil po naravni poti, tla ostanejo nedotaknjena. Eno od permakulturnih načel je, naj vsak element opravlja čim več nalog. Gozd jih zagotovo opravlja: daje les, je dom divjadi, ponuja možnost nabiralništva, rekreacije, raziskovanja in učenja o naravi, sprostitve v miru, nabiranja energije, ..

Kategorije: Ekologija

1 komentar

 • Tanjuska
  Odgovori

  V razmislek našim “oblastnikom”, da bi z lahkoto šli skozi “namišleno-ustvarjeno” krizo, ker imamo dovolj naravnih virov hrane.
  Živimo v času blagostanja.
  Strupi, pesticidi (npr. z golf igrišči ipd.)nam nebodo prinesla boljšega življenja.
  Permakultura naj se uporablja za bolše in lepše življenje.

Za komentiranje lahko uporabljate naslednje HTML oznake: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>