Pomen samooskrbe s hrano in semeni – Sanja Lončar

V sklopu okrogle mize gibanja Oskrbimo Slovenijo z naslovom “Zagotovimo.si hrano za jutri, državljan/ka aktiviraj se!” je Sanja Lončar spregovorila o izjemnem pomenu čimprejšnje vzpostavitve samooskrbe s hrano, predvsem pa z zdravimi, naravnimi semeni. Še posebej to postane pomembno, če upoštevamo proces podnebnih sprememb. Spregovorila je tudi o nekaterih primerih iz preteklosti, ki so zaradi napačnega pristopa h kmetijstvu in naravnim procesom dramatično spremenili okolje in način prehranjevanja v nekaterih regijah in državah.

20 komentarjev

 • Stanislav
  Odgovori

  Državni aparat za tako malo državo vsaj polovico prevelik. Bonitete, ki jih so deležni vsaj za polovico prevelike. Tu je rešitev iz krize a žal bolj majn verjetno, da bo izveddljiv.

 • zdenka
  Odgovori

  čas je, da se zbudimo in hipnoze govoričenja in začnemo z akcijo. Ali res potrebujemo, da bomo ob prazni mizi objokovali naša nedejanja, ali pa bomo po tej isti mizi udarili z močjo razuma in pometli z vsemi nesposobneži, ki nam režejo kruh.

 • štefan brezočnik
  Odgovori

  PREPRIČAN SEM, DA SMO LJUDJE POSTALI SUŽNJI KAPITALA. mORALO BI BITI OBRATNO, KAPITAL V SLUŽBI LJUDI.

 • jojo
  Odgovori

  bla bla sam govorite ……..če vsi vse veste kaj pa kako treba žvet pa zdravo jest potem mi povejte 1.) zakaj ne greste kmetu po mlek po 0,60€ za liter ampak v spar po 1€ za liter 2. ) po teletno govedno ne kmetu po 5,5€ za kilo ampak v merkator po 7€ za kilo itd itd itd itd ………vam povem zakaj ker se pač radi kažete z nakupovalnimi vrečkami kako jih tlačte v velke terence in potem še ker ste se fuuuuuuuuul utrudl še eno kavico popijete pred shoping centrom da vas še kdo prepozna mogoče in potem vsi zadovoljni in samozadovoljeni peljete plen domov družini katerega itak 50% zmečete stran, kar vam seveda komunala spet zaračuna. Osebno mislim da je prav da gre ta sloj prebivalstva prot hudiču ker se jih ne da več spreobrnit. Narava sama poskrbi za selekcijo če ne zlepa pa zgrda tukej ni pardona.

 • Lilijana
  Odgovori

  Naše babice in starejše sosede za svoje vrtičke še vedno uporabljajo in pridelajo svoja, domača semena. Poiščimo jih in poprosimo, da nam pri tem pomagajo. Oskrbimo se z njimi vsaj za svoje vrtičke, da bomo vsaj v cilju samooskrbe jedli bolj zdravo. Šole naj uvedejo nazaj šolske vrtičke, kjer naj se uči mladi rod.

 • Jožica
  Odgovori

  Hvala za tako sporočilo , saj živimo v iluziji polnih polic ,ki so jutri lahko prazne. Misel delaj …delaj in zasluži že davno ne drži , smo delali in zaslužili , pride kriza in ni denarja ni dela itd………narava nam daje vse, pa žal ne vidimo ,ne slišimo , ker je pomemben samo denar …denar

 • Stanka
  Odgovori

  Odličen prispevek! Če bi navedena dejstva vzeli z vso resnostjo, bi bilo dobro, če bi se vaške skupnosti organizirale in pričele obdelovati vso zemljo, ki je na razpolago v posameznih vaških okoliših; brez faktorja “koliko zato dobim oz. zaslužim”, temveč, koliko semen bomo lahko pridelali in ustrezno shranili. Ravno včeraj sem brala o ustanovitvi knjižnici avtohtonih semen in ideja se mi zdi res napredna.
  Apeliram na vse, ki imajo kakšen vpliv v še – vaških okoliših, da intenzivno začnejo delati v tej smeri. Nekoč smo imeli zadruge, ki so služile namenu združevanja kmetov in posredovanja pridelane hrane, semen… Morda bi bilo smiselno razmišljati tudi v tej smeri, da se obudi kaj podobnega.
  Ali morda, za današnje politične razmere “nazadnjaško” – da se uzakoni obdelava vseh kmetijskih razpoložljivih površin, (Če kmet sam ne more obdelati zemlje, bi tisto zemljo v obdelavo prevzel sosed ali zadruga) ampak to je verjetno mimo evropskih interesov, zato iluzorno.

  Lp S

 • mateja leben
  Odgovori

  vsekakor pohvale vredno. Sami imamo ekološko kmetijo, zato se,kaj imaš in kako bi še lahko razvijal kmetijo možnosti razširijo v neomejeno. Podpiram vse tiste, ki se v to miselnost vključijo in ne glede na delo, ki ga vložiš, širiš svoje znanje in postavljaš temelje na višjem nivoju za naše naslednike. Oni namreč ne bodo več govorili, kaj se splača, ampak bodo zemljo spoštovali in z njo tudi primerno ravnali. Zgodovina se ponavlja in znanje starejših bomo vzeli iz zaprašene police, saj menim, da ljubezen in spoštovanje do zemlje manjka v marsikateri glavi. Možnosti imamo zlate, samo kdo si bo upal začeti? Mogoče jaz, ampak z vašo pomočjo ! V slogi je moč , zato je sreča na strani pogumnih. Ali bomo Slovenci prestopili prag in začeli koristiti možnosti, ki jih imamo na dlani, saj vsak kvadrat obdelane zemlje pomeni znanje in napredek, pa ne samo na lokalni ravni. Jaz pomagam tebi, ti meni pride sosed, pa še on nekaj odnese pa tako naprej, smo pa okoli Slovenije. Koliko nas je na višjem nivoju spoštovati zemljo in videti možnosti, ki nam jo ponuja, pa tukaj denar ne igra prve violine?

 • fzagoan
  Odgovori

  mislim da taka strokovna mnenja nič ne koristijo, temveč delajo le paniko med višjem slojem,,,,ropali bodo še bolj ko sedaj in poiskali drugi teren na tej obli,,,,mi navadni smrtniki bomo pa živeli od njihovih sadov,,,majn vemo boljše bomo živeli preostali čas, ki nam je ostal,,,,,pohlepneži pa nebodo samo kradli temveč tudi ubijali,,,,in tukaj so vojne,,,,,

 • koruzni žganci
  Odgovori

  Mislim,da velike koorporacije ne bodo dopuščale ,da bi sami začeli proizvajati hrano..samo vprašanje časa kdaj bo direktiva od vzgoraj odjeknila kot strela in kmetom prepovedala na bio način proizvajati hrano,tako kot se je že zgodilo na enem koncu sveta..divide et impera ! Vse je že hibridno s politiki vred!
  lp

 • Jože R.
  Odgovori

  Vse lepo in prav,samo če bo prišlo do tega kar smo videli v prispevku bomo morali na polju imeti čuvaja s puško kot v starih časih !Predvsem zaradi lačnih ljudi,ne samo živali.Moj sosed pravi tako ob podobnih pogovorih : Še se bi našel kdo,ki bi obdeloval zemljo,če bi bila visoko kot miza , samo potem bi pa v čevlje padala! No sedaj ko to pišem je pričelo deževati in upam da bo dobro obrodilo , kar smo do danes posadili! Srečno slovenski kmetje!

 • anton
  Odgovori

  Kdaj bodo naši politiki in vsi ki vozijo ta vlak v prepad prisluhnili takim prispevkom in vsaj malo se naučili poslušatiin kaj narediti za nas vse in za naše rodove ,ki prihajajo za nami.

 • tinkara123
  Odgovori

  Zelo poučen prispevek in resnično se moramo zamisliti v to ali bomo zraven hiš še imeli angleške travice ali vrt v katerem bo rastla paprika, krompir, kumare … itd. Vsaj tisti, ki imajo možnost naj pridelajo za sebe hrano. V kolikor kupim semena za solato in mi ratajo samo tri glave se mi je povrnila vsa vrednost. Seveda pri tem nisem računala vode (ker je lahko deževnica) nisem računala gnoja (ker ga dobim od kmeta) in nisem računala, da moram imeti doma vsa orodja. http://tinkara123.blogspot.com/2012/05/trata-ali-vrt.html

 • Walter
  Odgovori

  S epopolnoma strinjam z vašo razpravo ! Ali ste v stanju v naši državi, da spremenite trenutno situacijo v Sloveniji.
  Zakaj še v Sloveniji nimamo državnega laboratorija za ugotavljanje kvaliteto, bio predelavo vrtnin, sadja, grozdja itd.
  Čeprav smo dobili iz EU, da se moramo ravnati in uporabljati naravna zaščitna sredstva, pri nas še vedno uporabljajo agresivna, škodljiva škropiva, DILAN, ANTRACOL itd. Kako lahko mi predstavljamo v svetu najboljša vina čeprav so zaščitena z agresivnimi škropivi kot sem jih že opisal.
  V ZR Nemčiji sem zasledil, da na tržnici kontrolirajo vrtnine, sadje itd. z prenosnimi atestnimi aparati ki so sledliva državnim laboratorijem v ZR Nemčiji ali Nizozemske. Pri nas na tržnicah dokazujejo samo z sporočilom, da je BIO pridelava ? To je čista laž seveda dokler ne bomo imeli akrditiran državni laboratorij kateri bo sledil prenosnim atestnim aparatom širo naše Slovenije. V celoti se strinjam vendar, vinogradniki, pridelovalci vrtnin, vin so pametnješi od slabe zakonodaje.

 • Helena Kremzer
  Odgovori

  Prepričana sem. da je tako, kot je navedeno v prispevku. Sama obdelujem vrt, čeprav se po ekonomiki ne splača, a nimam ne sladkorja , ne holesterola. Narava sama selekcionira. Tudi tiste, ki pomagajo v katastrofo. Žal, da bi morala biti taka krutost, da pridemo k pameti vsi. Mislim, da so jo Indijanci imeli. LP

 • FoxyBear
  Odgovori

  Če se res zgodi to kar gospa govori v posnetku, potem se zruši tudi celotni ekosistem in ji nobena semena ne pomagajo! To nam pove že čisto osnovnošolsko znanje! Poleg tega, smo mladi danes večinoma brez lastnih nepremičnin, niti si jih ne moremo kupiti, da bi karkoli lahhko sami gojili, tako da mi takšno govoričenje o tem, da rabim le 100m2 za preživetje prav nič ne pomaga, ker že zdaj živimo iz rok v usta! Vse omenjene katastrofe so se dogajale tudi daleč v preteklosti in se še bodo, ker je to del narave. Koliko € ga. Lončar dobi za takšno predavanje? Ljudje danes res iščejo vse možne vire za zaslužek – pa če tudi je to sejanje nesmiselnega strahu. Kar nam je namenjeno, nam je namenjeno.

Za komentiranje lahko uporabljate naslednje HTML oznake: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>