Ob bežnem srečanju je znanec zadnjič razlagal, da je utrujen od vsega in da mu včasih prav paše ždeti pred TV-jem. Utrujen od trojk, BDP-ja, političnega prerivanja na domačem in tujem parketu. Utrujen od naprednih tehnologij in fantastičnih izdelkov. Vse se mu že upira. Tako pa se odmakne v lastni miselni svet, kjer ga nihče ne gnjavi in kjer ima občutek, da svoje življenje nadzoruje in vodi sam.
Na drugi strani pa je izkušnja z otrokom. S tal je pobral javorov list. Držal ga je v roki in občudoval. Živo, skoraj začudeno. In ko sem stopil bližje, sem ugotovil, da ima list izjemne barvne odtenke. Pa smo pogledali naokoli in ugotovili, da je vsak list izjemne oblike in barve. Vreden občudovanja.

Dve različni izkušnji, dva različna odnosa do življenja. Sam odločaš, čemu posvetiš svojo pozornost in svoj čas. S tem tudi sam določaš, kaj opaziš. Kaj pride do tebe in v tebi pusti bolj ali manj bogato izkustveno sled. In s tem določaš kvaliteto svojega življenja. Včasih se mi zdi, da se odrasli vedemo zelo ‘odraslo’. Rutinsko ‘obvladujemo’ naš vsakdan. Na nek način smo ‘nad’ polnino življenja. Kot da njegovih pravih razsežnosti v resnici sploh ne bi želeli opaziti. Saj je naš vsakdan že tako izjemno kompliciran. A vprašanje je, koliko s takšnim odnosom res živimo kvalitetno življenje.
Po svoje je težko biti nenehno buden in ‘pri stvari’. Kako to doseči? Toliko informacij, dogodkov, problemov … Preprost odgovor ponudi modrost zena. Ta pravi, da je nemogoče točiti v skodelico, ki je že do vrha polna. Pred tem je treba napraviti prostor. A kaj ‘vreči’ ven iz svojega vsakdana? Najprej se je dobro vprašati, kaj dopuščam, da vstopa vame, v moj notranji svet, v moje misli in moja čustva? Ne samo po kvaliteti, temveč tudi količinsko. Šele na osnovi tega lahko presodiš, česa ne potrebuješ in kaj te po nepotrebnem obremenjuje.

Kakšen pristop izbereš – ‘javorov list’ ali ‘TV informiranost’ – je na koncu vendarle stvar lastne odločitve. Morda je še najboljša kombinacija obojega. A bistveno je, da res izbereš. Sam. S polno zavestjo odločitve. Da nisi pasiven list v vetru hitrega sveta. In ko se odločiš, bodi pri stvari! V celoti.
Zato, če boste videli nekoga, ki dolgo zre v navaden javorov list, ne bodite začudeni. Življenje je mnogo bolj polno in bogato, kot se zdi na prvi pogled. A le, če si buden.

Biti buden

Uredniška misel |