Kdo pravzaprav v resnici sploh smo? Kdo ali kaj nas določa in definira? Včasih imamo priložnost ali tudi srečo, da na “svoj račun” slišimo veliko mnenj o tem kdo smo in kakšni smo. To je zelo dragoceno, saj dobimo občutek o tem kako nas okolica vidi in dojema. Problem se pojavi le pri tem, da so si te informacije in mnenja lahko med sabo tako različna, včasih celo izključujoča, da bi težko rekli, da se sploh nanašajo na isto osebo.   

Kdo potem človek je in ni? Koliko naj prisluhne tem mnenjem? Na nek način se definiramo v odnosu do drugih in okolice – sem drugačen, sem podoben itd. S tega zornega kota so mnenja drugih lahko zelo dragocena. Pomemebno pa je, da niso odločilna ali zavezujoča za nas. Kajti, ljudje smo veliko več kot nas vidi zunanje oko okolice. 

Kdo sem? Odgovor na to je mirno prepoznenje, ne mnenje. Odgovor na to čutiš in ne misliš. Odgovor na to ti lahko da le malokdo, odgovor na to najdeš predvsem in najbolje le sam. Ko si upaš pogledati onkraj vseh psiholoških nalepk, mnenj, preteklih izkušenj in naučenega znanja, ki ga imaš o sebi. Na koncu koncev je vse vendarle preprosto in zanimivo… Kako veš, da si in da si tukaj? Šele ko odvržeš kar veš in misliš o sebi, se lahko zares zaveš in dojameš kdo v resnici si…

 

 

Kdo sem in kdo nisem?

Uredniška misel |