Prednovoletni čas je obdobje, ko se spomnimo bližnjih in jih obdarujemo. Obenem pa je to tudi čas, ko se spomnimo dobrodelnih in družbeno koristnih organizacij in jih na takšen ali drugačen način podpremo. Mehanizem »0,5% od dohodnine« je izvrsten način, da podpremo tiste projekte, za katere menimo, da imajo pozitivno vlogo pri spremembah, tako v družbi, kot pri posamezniku.

V zadnjem času smo imeli s podobnimi organizacijami, kot je Studio 12, kar nekaj pogovorov na to temo. In zanimivo, vsi se soočamo s podobnimi izkušnjami in vprašanji. Eno od vprašanj je, ali lahko tisti, ki je že lani ali predlani oddal izjavo za svojih 0,5%, to letos spremeni? Seveda lahko. Vsako leto lahko svoj delež nameniš drugi organizaciji in tako bolj enakomerno podpiraš različne projekte. Preprosto samo ponovno izpolniš izjavo in jo še pravočasno pošlješ na ustrezen naslov.

In zanimivo, da tudi v drugih organizacijah ugotavljajo, da je ravno to izpolnjevanje izjav v resnici največji izziv. Kot bi bilo vse skupaj preveč preprosto. Bolj ali manj je povezano z minutko časa in nekaj korakov do prvega pisemskega nabiralnika. A v času, ko je toliko obveznosti, še posebej v tem prednovoletnem obdobju, gre vse skupaj kar nekako mimo. Sam sicer to doživljam tudi kot pokazatelja ozaveščenosti posameznika ter realne podpore določenemu projektu ali dobrodelni organizaciji. Pogosto nekoga podpiramo na načelni ravni, kar je sicer super, a je žal premalo. Večina družbeno koristnih organizacij deluje na osnovi prostovoljnega dela, a kljub temu živimo v svetu kapitalizma, kjer je potrebno poravnati položnice za najem prostorov, elektriko, ogrevanje, potne stroške, tehnično opremo … In podpora okolja je izjemno pomembna, predvsem v smislu konkretnih akcij, kot je na primer ta, »0,5% dohodnine«.

0,5% od dohodnine je res odlična priložnost, da podpremo tiste, za katere menimo, da jih je potrebno spodbuditi oz. ohraniti njihovo delo. Če odmislimo kuverto in znamko, nas takšna donacija res čisto nič ne stane, saj gre sicer teh pol odstotka dohodnine v proračun. Mi vas seveda vabimo, da s svojo izjavo o razporejanju dohodnine letos podprete dobre vsebine, ki nastajajo v sklopu Studia 12. Če si tudi sami radi ogledate kakšnega izmed ozaveščajočih prispevkov, je »0,5% od dohodnine« najenostavnejši način, da podprete delovanje tega neprofitnega projekta.

Predvsem pa ne izpustite možnosti, da o 0,5 % vaše dohodnine odločate vi sami! Sicer bodo o njej odločali drugi.

Izziv 0,5%

Blog, Uredniška misel | 0 Comments

Za komentiranje lahko uporabljate naslednje HTML oznake: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>