Zadnjič sem na TV spet naletel na atletiko. Skok v višino. Mlada športnica. Izjemna napetost je bila v zraku. Kamera je pokazala nemirne prste, mežikanje z očmi, pa stisnjene ustnice. Množica je utihnila  … Res velikanski izziv za mladega človeka.

Pa se je nehote sprožilo razmišljanje. Ko se zazrem nazaj v lastno življenje, si upam trditi, da se s precejšnjo naklonjenostjo najbolj spominjam ravno obdobij, ki so bila polna izzivov. Obdobja mirovanja niso pustila kakšne večje sledi v mojem spominu. Zanimivo pa je, da ravno izzive pogosto doživljamo kot nepotrebno breme, ki nam greni življenje. Idealno življenje si rišemo kot prostor nenehnega miru in ravnovesja, kjer je vsega dovolj in kjer morebitni izzivi in prepreke predstavljajo predvsem nekakšnega sovražnika oziroma nebodigatreba.

A če ni izzivov, ni spoznanj in če ni spoznanj, življenje sčasoma postane prazno in brez pravega smisla. Seveda obstajajo tudi travmatične ali tragične izkušnje, ki bi pa jih radi čim prej pozabili. Kljub temu pa je večina izzivov, ko se z distanco časa ozremo nanje, sprejemljivih. Zakaj? Ko je človek izzvan, se prebudijo njegove speče sposobnosti. Včasih iz sebe izvabi izjemne potenciale. Kot bi nekako stopil na prste in z notranjo močjo premikal svet. Seveda, če z izzivom sodeluje in če je sposoben preseči lastne predstave, pričakovanja, strahove, ki rušijo notranje ravnovesje. Zdi se mi, da nas včasih od uspeha loči predvsem neizmeren nemir in notranja napetost, in ne toliko objektivne prepreke same. Težko se je soočati z izzivi, ko si notranje napet, s stisnjenimi zobmi in togo zavestjo. Ustvarjalnost se najbolj prebuja v stanju mirne osredotočenost in notranje sproščenosti. Na silo prepreke težko premaguješ.

Zato je notranje ravnovesje nekaj, kar bi morali gojiti kot posameznik in družba. Živimo v izjemno hitrem tempu, časa zase, za vzpostavljanje notranjega miru in ravnovesja, praktično nimamo. Čeprav je ravno to ključ za uspešno soočanje z izzivi. Pomaga stik z naravo, ustvarjalnost, meditacija, glasba, odprtost do sočloveka, pozitiven odnos do življenja …

Izzivi so pomemben del življenja

Blog, Uredniška misel | 0 Comments

Za komentiranje lahko uporabljate naslednje HTML oznake: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>