Kako gledamo na počitek? Je to zgolj počitek od dela, ko si ponovno napolnimo baterije z namenom, da se ponovno vrnemo na delo? Delo je pomembno, saj prinaša rezultate, spremembo in omogoča učenje in nabiranja novih izkušenj. Pa vendar, se vam kdaj zgodi, da je “dela toliko”, da imate občutek, da gre življenje preprosto mimo vas? Da se vse dogaja s tako hitrostjo, da zelo težko začutite vsakdan in ponotranjite izkušnje, ki jih prinaša?

Počitek ima, poleg telesne regeneracije, še druge zelo pomembne kvalitete – med drugimi možnost, da se ustavimo in začutimo kaj se nam je pravzaprav zgodilo v nekem življenjskem obdobju. Ponuja nam možnost, da smo temu sploh prisotni in da premislimo oz. začutimo kaj to pomeni za nas – se iz izkušnje polneje učimo. Ko počivamo, imamo možnost, da globlje pogledamo v doživeto izkušnjo in iz nje rastemo. Življenje nam te izkušnje ponuja tako rekoč na vsakem koraku, od nas pa je odvisno kako in koliko jih bomo ponotranjili in se iz njih učili.

Pomembno je da se ustavimo in počivamo – s tem bo naše delo in delovanje najverjetneje bolj modro in ozaveščeno, saj bo temeljijo na refleksiji izkušenj, naše bivanje pa bo tudi bolj polno. In ko si vzamemo čas za počitek in refleksijo kot posamezniki, dajemo signal tudi družbi, da bi si kot celota lahko vzela čas za počitek in premislila svoje dosedanje izkušnje in kako modro ter trajnostno delovati naprej.

Počitek je toliko več kot samo počitek

Uredniška misel | 0 Comments

Za komentiranje lahko uporabljate naslednje HTML oznake: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>