Danes je Vesak. Velik budistični praznik, ki je posvečen Budovemu rojstvu in razsvetljenju. Poimenovan je po oddaljeni dolini, visoko v Himalaji. Tam, pod sveto goro Kailas, se vsako leto na dan polne lune v mesecu maju zberejo romarji. V meditaciji se medsebojno povežejo ter usmerijo svojo zavest h globljim, duhovnim plastem bivanja.
A v zadnjih letih praznik Vesak očitno postaja nekaj mnogo širšega in vse bolj izstopa iz budističnih okvirjev. To je čas, ki so si ga različne skupine po svetu, ne glede na religiozno, ideološko ali filozofsko prepričanje, izbrale za dan skupinskih meditacij. Po ezoteričnih naukih je to namreč obdobje, ko naj bi tudi duhovne globine postale bolj dostopne. Tako Vesak postaja predvsem simbol povezovanja posvetnega ter duhovnega. Simbol dobrega, svetlobe, Luči. Še vedno pa je utemljen v Budovem nauku osvobajanja iz spon ujetosti v materialne dobrine. Buda je o problemu ujetosti v spone čutnih užitkov in materialnega sveta učil pred več kot 2500 leti. A zdi se, da ta ujetost še nikoli ni bila tako močna, kot je ravno v današnjem času. Zato je stik s seboj in z duhovno globino toliko bolj pomemben. Vrača nas namreč v položaj, ko smo sami gospodarji lastnih občutkov in odločitev.
Če vas mika meditacija, se pridružite kakšni od mnogih skupin, ki danes meditirajo. Ali pa si sami vzemite nekaj minut za obrat vase. Lahko si ogledate tudi kakšnega od prispevkov na to temo:

Duhovna popotovanja: Sveta gora Kailas – Pogovor z Iztokom Tomazinom, zdravnikom in vrhunskim alpinistom.

Meditacija in Praznik luči – budistični pogled Lame Tubten Shenpen Rinpocheja.

Vesak – veliki budistični praznik

Uredniška misel |