Glasba na piedestalu: prof. Igor Ozim, violinist

Studio 12(1:10:30) Z navdušenjem vam lahko predstavimo pogovorno oddajo s slovenskim violinistom, prof. Igorjem Ozimom. Kot izjemen pedagog in svetovljan z življenjskimi izkušnjami ter obsežno odrsko in pedagoško prakso v pogovoru odprto govori o svojih pedagoških spoznanjih, delu in odnosih s študenti, ki prihajajo k njemu z vseh celin. Poudarja tudi, da ne poučuje le velikih talentov, ampak ga enako navdušuje tudi opazen napredek pri manj sposobnih, vendar delovnih, inteligentnih in zagnanih mladih glasbenikih. Posebej poudarja pomembnost splošne izobrazbe in razgledanosti ter obvladovanje glasbenih strokovnih predmetov pri študentih.

Pogovor smo posneli na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, kjer je bilo ob tej priložnosti tudi tekmovanje za mlade slovenske violiniste do 15 let, poimenovano po ravno tako izrednem profesorju Leonu Pfeiferju in »očetu  slovenske violinske pedagogije«, kot ga je poimenoval naš eminentni gost, prof. Igor Ozim, in pri katerem je prve korake v svet glasbe naredil tudi sam.

In še nekaj besed o prof. Ozimu:

Bil je prvi iz bivše Jugoslavije, ki mu je uspelo pridobiti štipendijo British Council, kar mu je omogočilo nadaljnji študij v Londonu pri A. Sammonsu in M. Rostalu, ki je bil njegov mentor tudi kasneje, ko je diplomiral na Royal College of Music leta 1951.

Njegova bleščeča glasbena pot ga je vodila po vsem svetu.  Njegov obsežni repertoar obsega več kot 70 koncertov za violino in orkester (J. S. Bach, G. Tartini, N. Paganini, W. A. Mozart. L. v. Beethoven, J. Brahms, F. Mendelssohn-Bartholdy, P. I. Chaikovski, B. Bartok, A. Berg, K. Szymanowsky, U. Krek/Inventiones ferales, N. Devčić, P. Merku, P. Ramovš ….), veliko drugih violinskih solov in komornih del, ki se raztezajo od baročnih del pa vse do danes. V duetu je kar 25 let igral skupaj s še enim velikim imenom slovenske glasbe, pianistom Marijanom Lipovškom. (Spominski koncert ob njegovi 100. obletnici rojstva je ravno tako objavljen na našem portalu Studia 12. S klikom na spodnjo povezavo ste vljudno vabljeni k ogledu.)

Marijan Lipovšek: DVAJSET MLADINSKIH PESMI ZA KLAVIR

Posnel je veliko zgoščenk tako v Evropi kot Ameriki. Svetovno znan pa ni le kot izreden violinist, marveč tudi kot zelo priljubljen in iskan profesor, ki vse do danes poučuje na Dunaju, v Londonu, New Yorku, Chicagu, Los Angelesu, Hong Kongu, Tokyu, Avstraliji …in tudi Sloveniji, kjer je vzgojil nekatere izjemne slovenske violiniste. Na naši najvišji glasbeni ustanovi poučujejo kar štirje Ozimovi diplomanti: Primož Novšak, Volodja Balžalorsky, Monika Skalar in Gorjan Košuta; njegov diplomant je tudi koncertni mojster orkestra Slovenske filharmonije, Miran Kolbl.

V bogati zbirki številnih mednarodnih nagrad in naslovov je najpomembnejša ravno nagrada Prešernove Fondacije (1957) in nagrada, ki jo je prejel ob 300. obletnici Slovenske filharmonije leta 2002.

Vljudno torej vabljeni k ogledu tega enkratnega pogovora, ki ga vodi violinist, prof. Tomaž Lorenz, sicer tudi Ozimov učenec in ustanovitelj Pfeiferjevega tekmovanja za mlade violiniste. Uživajte …