Marijan Lipovšek: DVAJSET MLADINSKIH PESMI ZA KLAVIR

Studio 12(32:00) Marijan Lipovšek se je rodil 26. januarja 1910 v Ljubljani. Bil je vsestranski človek. Poleg skladateljskih in pianističnih dejavnosti, po katerih je najbolj prepoznaven, je bil še urednik, predavatelj, pedagog, prevajalec, kritik, publicist, esejist, fotograf in alpinist.

V skladateljskem smislu je Lipovšek predstavnik slovenske neoklasicistične smeri, kot izvrsten pianist pa je bil najbolj opažen kot spremljevalec svoje hčerke, svetovno znane mezzosopranistke Marjane Lipovšek. Za svoje vsestransko glasbeno delo je leta 1974 prejel Prešernovo nagrado.

Ob stoti obletnici njegovega rojstva je Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana priredil spominski koncert, na katerem so učenci klavirskega in pevskega oddelka pripravili skladbe oziroma samospeve iz skladateljevega opusa, Studio 12 pa je koncert tudi posnel.

V tokratni oddaji vam predstavljamo zbirko DVAJSET MLADINSKIH PESMI ZA KLAVIR, vendar na malce drugačen način. Vtise iz vsakdanjega življenja, ki jih je skladatelj s preprosto, a mojstrsko glasbeno govorico zapisal v skladbice, smo poskusili ponovno poiskati v naravi.

Toplo vabljeni k ogledu!