Vdihnimo navdih 2 glava

# 2 Vdihnimo Navdih se je zgodil v petek, 31. 5. 2013 v Ljubljani. Skupaj smo preživeli popoldne druženja, kreativnosti, delitve idej, vizije in Navdiha. Namen dogodka sta bila pristni navdih in povezovanje. Govorci so v krajših predstavitvah spregovorili o razumevanju sodelovanja in skupnosti, razvoju medsebojnih odnosov, človeškega potenciala ter duhovnih vrednot.

IMG 0358 Medium

 

Skozi drugačne poglede na skupnostne izzive so na #2 Vdihnimo Navdih z nami iskali nov navdih:

varuhinja-vlasta-Nussdorfer

 

Vlasta Nussdorfer, varuhinja človekovih pravic, predavateljica, publicistka, pisateljica in humanitarka, bo v svojem govoru spregovorila o zlati niti, ki povezuje – to je dobrodelnost. Še preden je nastopila funkcijo varuhinje človekovih pravic je sodelovala na Pogovornem večeru Studia 12: Vrednote – jutri čez 15 let.


Poglej si video prispevek >>
 

Danijel-Rebolj

 

Dr. Danijel Rebolj, rektor Univerze v Mariboru, kolesar po načinu življenja, idealist glede smisla in namena našega obstoja (smisel življenja je v spoznavanju, učinek je kreativnost), verjame v vsepovezanost življenja, vesolja in vsega ostalega. Je tudi gostujoči profesor na Univerzi Stanford, University College Cork in Univerzi Novi Sad. Svoje predavanje na # 2 Vdihnimo Navdih je naslovil ”Univerza prihodnosti”. Prisluhnite njegovem nastopu na TEDx Maribor

Poglej si video prispevek >>

Aleksander Zadel Psiholog dr. Aleksander Zadel želi v svojem prispevku opozoriti na to, za kaj je odgovoren posameznik in za kaj je odgovorna politika. Kako ločiti upravljanje posameznika in upravljanje države? Torej, kdo je za kaj odgovoren? ”Odgovornost posameznika ali odgovornost družbe? Kdo, kdaj in kako?” Prisluhnite še intervjuju z dr. Zadelom na temo Biti svoj v današnjem svetu.

Poglej si video prispevek >>

Darja-Barboric-Vesel   Darja Barborič Vesel, univ. dipl. socialna pedagoginja, sodelavka nevladne organizacije Familylab Slovenija, je sodelovala v številnih projektih, namenjenih najstnikom, ki jih je socialno okolje označilo kot problematične, in njihovim staršem. Tako bo v svojem prispevku spregovorila o vzgojno težavnih otrocih in izčrpanih odraslih ter o tem, kaj storiti. Poglejte si intervju z njo na temo Kako reči “ne”.

Poglej si video prispevek >>

Tony-Samara Duhovni učitelj Tony Samara se je po več letih življenja v zen budističnem samostanu podal v južnoameriško džunglo, v porečje Amazonke in v Ande, kjer je živel in se učil v skupnosti šamanov. Poziva, da se dvignemo s kavča, na katerem je gledanje televizije tako zelo udobno, in se udejanjamo. Svoje predavanje za #2 Vdihnimo Navdih je naslovil ”Onkraj pozitivnega mišljenja / Beyond Positive Thinking”. Za prevod iz angleščine bo poskrbljeno. Poglejte si še enega od intervjujev, ki smo jih studijevci posneli s Tonyjem Samaro.


Poglej si video prispevek >>

Ljuba-Jence Pevka, pravljičarka in zbirateljica ljudskega izročila Ljoba Jenče pravi, da ji srečanja z ljudsko duhovno kulturo pomenijo neizčrpen vir spoznavanja in razumevanja življenja Slovencev, kot tudi dežele, kjer živimo. #2 Vdihnimo Navdih bo popestrila z besedami in z glasbo. Prisluhnite ji pri interpretaciji pesmi Lesarjov maln, ter v Lepotah modrosti, kjer zapoje skupaj s tibetanskimi menihi.

Poglej si video prispevek >>

Vladimir-Kaiser   Mag. Vladimir Kaiser je mojster aikida, učitelj qi gonga in yi quana, učitelj na Duhovni univerzi, z dolgoletnimi izkušnjami na področju duhovne rasti, internih borilnih veščin in energijskih vaj. Govoril bo o integraciji duhovnega v življenje. Prisluhnite posnetku njegovega predavanja “BUDO – pot bojevnika in nenasilje

 

Poglej si video prispevek >>

Zoran Mihajlovic   Zoran Mihajlović, publicist, urednik in direktor Studia 12 bo spregovoril o vprašanju nenehnega iskanja osebne in duhovne izpolnitve ter o še neizkoriščenih možnostih medsebojnega sodelovanja za dosego sinergičnih razvojnih učinkov. Za večje ravnovesje tako na individualni kot na skupinski ravni. Prisluhnite pogovoru z njim v okviru Dneva Dobrih Vsebin na Studio 12 (DDV12).

Poglej si video prispevek >>

 

Ob tem smo skupaj praznovali tudi 5. rojstni dan Studia 12 ter kot naše darilo Vam podelili 12 vstopnic za dogodek TEDxCelje.

Na dogodku smo v ”ŠKATLI NAVDIHA” zbirali tudi vaše predloge o tem, kako se še bolje povezovati, si pomagati ter so-ustvarjati znotraj skupnosti.

DSC00846  

 Škatla navdiha je zbrala naslednje vaše ideje in Navdih:

– www.prevoz.org za združevanje ljudi na poti med mesti
– Medgeneracijsko povezovanje
– Predlagam, da Vdihnimo Navdih nadgradimo z obliko delovno-odprtega prostora, kjer bodo vsi sodelujoči in bodo prispevali svoje ideje.
– Ples povezuje (swing)
– Ples je življenje www.studiodansa.com
– Vabljeni v domače planine (PD Iskra Ljubljana)
– V organizirani družbi ne manjka delovnih mest in imajo svoj prostor tudi vrednote.
– Naj svojo modrost na takšnih dogodkih, ki združujejo, podelijo še kakšni starejši ljudje in še kakšni inovatorji.
– Družimo se ob skupnih večerih s prijatelji v naravi – parkih – in se smejmo!
– Delavnica z Ljobo Jenče
– Kljub težavam in strahovom na poti, lahko vsak, če le sledi svojemu srcu najde svojo srečo.
– Kreativa v naravi. Back To nature.
– Lahko bi organizirali državljanski Coworking, kjer bi debatirali o duhovnem razvoju družbe kot celote.
– Če lahko nekdo skromno preživi, lahko družino uči. Dokler ima Slovenija dolgove, vsem enake plače in pokojnine itd. in potem, najnižji dohodek ne sme biti manj kot nujno preživetje. Delo je, če je organiziranost. V izgubljeni družbi organizirajo skupine, ki bodo izstopile in nas potopile.
– Imejmo odprte oči in srce
– Dva projekta, ki me trenutno navdušujeta: MATIJA in Kava na zalogo
– Slovenska platforma za crowdfunding + njena nadgradnja za večje sodelovanje na prijavljenem projektu.
– Citiram misel Rudolfa Steinerja:

Iščite resnično praktično življenje
toda iščite ga tako,
da vas to ne prevzame zaradi duha, ki v njem deluje.
 
Iščite duha
toda ne iščite ga v nadčutni slasti,
iz nadčutnega egoizma, temveč ga iščite,
ker ga hočete uporabiti v praktičnem življenju, v materialnem svetu.
 
Uporabite staro načelo:
duh ni nikdar brez materije,
materija nikdar brez duha;
tako da rečete:
hočemo storiti vse materialno v luči duha,
in hočemo tako iskati luč duha,
da to razvije v nas toploto za naše praktično delo.

———-

Med odmorom so nas naši partnerji razvajali z degustacijo zdravih ekoloških dobrot:
lahko smo se okrepčali z Zdravo juhico, zraven prigriznili vitaliziran ekološki kruh iz Devete vasi (pekarna Deveta vas), na katerega smo namazali namaz Pro Organika, vse skupaj pa poplaknili z domačim sokom Domačije Grčin. Za sladico smo lahko poskusili še ekološki sladoled Pro Organika!

IMG 9496 IMG 9505 IMG 9495

Za tiste, ki niste bili z nami leta 2012, na prvem dogodku Vdihnimo Navdih: lahko si ogledate vsebinska razmišljanja z lanskoletne prireditve.

Studio12 vdihnimo navdih

31. 5. 2013 – #2 Vdihnimo navdih

Dogodki |