Mateja Kunc: Indijska astrologija djotiš

Mateja Kunc: Indijska astrologija Djotiš(26:38) Starodavni indijski modreci, znani kot rišiji, so bili zaradi svoje intenzivne povezanosti tako z duhovnimi kot fizičnimi svetovi sposobni odkriti osnovno naravo univerzuma in človekovega mesta v njem. Razvili so ustno tradicijo prenašanja svojih obsežnih znanj in vedenj, katerih del je tudi astrologija djotiš.
Djotiš v sanskrtu pomeni svetlobo oziroma tistega, ki to svetlobo prinaša. Z Matejo Kunc, mentorico, terapevtko in učiteljico djotiša, smo se pogovarjali o tem, kako lahko znanje djotiša pomaga sodobnemu človeku. Spregovorila je o razlikah in podobnostih klasične zahodne astrologije in umetnosti interpretacije djotiša, o vplivu trenutka našega rojstva in danih življenjskih okoliščin. Izvedeli smo, kako naše predstave vplivajo na celoten potek našega življenja. 
Človek nikoli ni ločen od sil univerzuma, z njimi je obkrožen in nanj vplivajo, ne glede na to, ali se tega zaveda ali ne. Z gledišča djotišinji (v sanskrtu je to ženska, ki razlaga djotiš) smo se tako dotaknili tudi zakona karme, neminljivosti človeškega življenja in človekove svobodne volje. Poznavanje umetnosti djotiša lahko vse omenjene danosti predvidi in nam tako osvetli pot v sedanje življenje in posledično tudi v vsa prihodnja.