Kristjan Zver: Živa hiša

Studio 12(12:00) Živa hiša nastaja iz t. i. deviških materialov, pozitivne energije, zavedanja o lastnih potrebah in o vplivu na okolje. Zidana peč, sončni kolektorji, rastlinska čistilna naprava, v zemljo vgrajen hladilnik in domača elektrarna so le nekatere od inovativnih rešitev hiše prihodnosti. Gre za kombinacijo starih in novih znanj ter svežega pogleda na svet in človeka v njem.
Kristjan Zver, ustanovitelj podjetja Naravna gradnja, je v pogovoru s Studiem 12 predstavil, kaj vse je že mogoče v Sloveniji, česa se lahko naučimo in kako lahko ustvarimo bivalno okolje, ki bo v sožitju z nami in naravo.

 

2 komentarja

 • Konrad Ajster
  Odgovori

  Ali je ” Živa” hiša tudi zdrava za še živega stanovalca?

  Avtor in nadarjen inovator ima sicer bujno domišljijo, vendar mu še mnogo kaj manjka, da bi izmislil tudi zdravo hišo!

  Malo nerodno je tudi ko uporablja izraze, katerih niti ne pozna in ne razume!
  Beseda »pozitivna energija« pomeni v alternativni zdravilski tehniki »zdravilna energija« in enako tudi v »Biotronika nova veda«, kjer so v naravi tri energije: negativna/škodljiva, nevtralna/ neškodljiva in pozitivna/zdravilna energija, ki jo človek lahko tudi sam ustvarja, medtem ko jo je v naravi zelo redko zasledimo!

  Beseda “deviška”, je tudi beseda, ki govori o »neomadeževanem« elementu ali pojmu, avtor ta pojem primerja ali celo imenuje z materiali, ki vsebujejo in tudi oddajajo mnogo negativnega in bioenergijskega sevanja (naravno sevanje)!

  Tudi Sončni kolektorji, še posebno če so na hiši, oddajajo škodljivo vodno sevanje in lahko bi še našteval koliko škodljivih za človeka energij takšna hiša oddaja stanovalcu, medtem ko se da strokovnjaku ki zna zdravo graditi s standardnim materiali zelo zdravo hišo izdelati brez nekih fantastičnih navdihov in mnogo ceneje, kot pa je »Živa hiša«

 • aleks štendler
  Odgovori

  Zelo so mi všeč hiše iz naravnih materialov in zato tudi sam razmišljam o gradnji take hiše. Vesel bi bil,če bi me obveščali,da čim več izvem o gradnji itd. Za vnaprej se vam lepo zahvaljujem.

Za komentiranje lahko uporabljate naslednje HTML oznake: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>