Pogovorni večer (1): Kaj sporočajo zunajtelesne in obsmrtne izkušnje?, 1. del

Studio 12(1:18:00) Ali je obstoj duše realnost ali fikcija naših možganov? Ali imajo subjektivne izkušnje svojo objektivno resničnost? Kako izmeriti intuicijo? Na tovrstna vprašanja so gostje pogovornega večera z naslovom: ”Kaj sporočajo zunajtelesne in obsmrtne izkušnje?”, ki je potekal v okviru obeleženja 20. obletnice delovanja Duhovne univerze, podali svoja strokovna videnja, stališča in mnenja. Naj jih naštejemo: dr. Urban Kordeš, kognitivni znanstvenik, Sandi Jug, preučevalec zunajtelesnih izkušenj in Darja Cvek Mihajlović iz Duhovne univerze. Razvila se je zanimiva debata, ki nedvomno širi naša obzorja in odpira nove možnosti dojemanja sveta in sebe. Vljudno vabljeni k ogledu celotnega posnetka, kakor tudi krajših video izjav, ki jih najdete spodaj.

Kratke video izjave:
(0:55) Darja Cvek Mihajlović:
O pomenu jezika kot posrednika za medsebojno verbalno delitev doživljanj, ki se pojavijo med samimi izventelesnimi stanji zavesti

(1:40) Dr. Urban Kordeš:
Z nami je potrebno biti potrpežljiv, ki se učimo lucidnega sanjanja in z znanostjo, ki na nek način ogromno ve, z doživljajskega vidika pa je še zelo v “plenicah”.

(2:00) Dr. Urban Kordeš:
Odgovarja na vprašanje o možni nevarnosti bega, odmika od vsakdanjega življenja in odgovornosti z prakticiranjem zunajtelesnih izkušenj.

(3:35) Dr. Urban Kordeš:
O ključnem pomenu notranjega miru pri začasnem izstopanju zavesti iz telesa. – Če primerjam nevarnosti, ki obstajajo pri lucidnem sanjanju, z nevarnostmi vsakdanjega življenja … pa to je smešno … Z nevarnostmi tega, da verjamemo novicam v medijih in se usmerimo v zelo ozek nivo zavedanja … Mislim, da je to veliko bolj nevarno kot vsa možna sanjska doživetja.

(1:45) Darja Cvek Mihajlović:
Pri zunajtelesni izkušnji se dogaja izstop zavesti iz primeža zavesti in telesa v večjo svobodo zavedanja.

(1:15) Dr. Urban Kordeš:
Dajmo raziskovat doživljanje in tako najdimo dokaze. Za to smo pa velikokrat leni. Raje vidimo, da nam znanost vse skupaj “poštempla”. Dajmo sami to “poštemplat” s svojim izkustvom.

(2:40) Darja Cvek Mihajlović:
konkretnem preučevanju zunajčutnih zaznav in konkretnih senzitivnostnih testih v sodelovanju z znanstvenim inštitutom Bion.

(4:30) Dr. Urban Kordeš:
Nevro znanost temelji na konceptu, da je zavest produkt delovanja možganov in s tem ni nič narobe.

(1:00) Sandi Jug:
Domišljija je podcenjena, izventelesne izkušnje precenjene; vse to, kar mi doživljamo, je pa mnogo bolj resnično, kot si mi mislimo da je.

(1:15) Dr. Urban Kordeš:
Mnogokrat hočemo znanstvene potrditve samo zato, ker vemo, da je znanost tisto, kar naredi stvari resnične.