Pogovorni večer (2): Kaj sporočajo zunajtelesne in obsmrtne izkušnje?, 2. del

Studio 12(26:30) V drugem delu pogovornega večera sledijo odgovori strokovnjakov na vprašanja prisotnih slušateljev. Toplo vabljeni k ogledu celotnega posnetka, kakor tudi kratkih video izjav strokovnjakov, ki jih najdete spodaj. Sodelovali so: dr. Urban Kordeš, kognitivni znanstvenik, Sandi Jug, preučevalec zunajtelesnih izkušenj in Darja Cvek Mihajlović iz Duhovne univerze.

Kratke video izjave:
(0:55) Darja Cvek Mihajlović:
O pomenu jezika kot posrednika za medsebojno verbalno delitev doživljanj, ki se pojavijo med samimi izventelesnimi stanji zavesti

(1:40) Dr. Urban Kordeš:
Z nami je potrebno biti potrpežljiv, ki se učimo lucidnega sanjanja in z znanostjo, ki na nek način ogromno ve, z doživljajskega vidika pa je še zelo v “plenicah”.

(2:00) Dr. Urban Kordeš:
Odgovarja na vprašanje o možni nevarnosti bega, odmika od vsakdanjega življenja in odgovornosti z prakticiranjem zunajtelesnih izkušenj.

(3:35) Dr. Urban Kordeš:
O ključnem pomenu notranjega miru pri začasnem izstopanju zavesti iz telesa. – Če primerjam nevarnosti, ki obstajajo pri lucidnem sanjanju, z nevarnostmi vsakdanjega življenja … pa to je smešno … Z nevarnostmi tega, da verjamemo novicam v medijih in se usmerimo v zelo ozek nivo zavedanja … Mislim, da je to veliko bolj nevarno kot vsa možna sanjska doživetja.

(1:45) Darja Cvek Mihajlović:
Pri zunajtelesni izkušnji se dogaja izstop zavesti iz primeža zavesti in telesa v večjo svobodo zavedanja.

(1:15) Dr. Urban Kordeš:
Dajmo raziskovat doživljanje in tako najdimo dokaze. Za to smo pa velikokrat leni. Raje vidimo, da nam znanost vse skupaj “poštempla”. Dajmo sami to “poštemplat” s svojim izkustvom.

(2:40) Darja Cvek Mihajlović:
konkretnem preučevanju zunajčutnih zaznav in konkretnih senzitivnostnih testih v sodelovanju z znanstvenim inštitutom Bion.

(4:30) Dr. Urban Kordeš:
Nevro znanost temelji na konceptu, da je zavest produkt delovanja možganov in s tem ni nič narobe.

(1:00) Sandi Jug:
Domišljija je podcenjena, izventelesne izkušnje precenjene; vse to, kar mi doživljamo, je pa mnogo bolj resnično, kot si mi mislimo da je.

(1:15) Dr. Urban Kordeš:
Mnogokrat hočemo znanstvene potrditve samo zato, ker vemo, da je znanost tisto, kar naredi stvari resnične.