Zadnji teden spremljamo in se veselimo medalj in zmag slovenskih športnikov na zimskih olimpijskih igrah v mestu Soči v Rusiji. Ob zmagah športnikov sem se spomnil na Platonov rek: “Zmaga nad samim seboj je največja zmaga”, ter razmišljal kolikokrat nas obišče občutek, da zmage nad sabo ne zmoremo, da bodisi niso toliko pomembne ali vredne našega časa. Toliko stvari je še za postoriti, toliko stvari nas moti v okolici, imamo preveč skrbi ali pa preprosto mislimo, da smo prestari ali da kaj takšnega enostavno ne bomo zdržali. Na koncu se s sabo iz nekega razloga pač ne moremo ukvarjati, kaj šele zmagovati. Nekateri med nami smo dolgo časa tudi mislili, da je ukvarjanje samim s sabo posebna vrsta egoizma, ki se mu je treba izogibati in to pozornost raje namenjati drugim.

Pa raziščimo zmago nad samim sabo malo globlje. To ni tekmovanje s samim sabo, temveč gre za zmago nad svojimi notranjimi nesoglasji, zmago nad čustvenimi blokadami, starimi ozkogledimi prepričanji in predvsem odnosa do samega sebe – to so naši “resnični sovražniki”. In kamorkoli gremo, kjerkoli smo, temu ne moremo ubežati. S sabo smo praktično soočeni vsak dan, sami pri sebi pa tudi vemo koliko od sebe bežimo in koliko smo se pripravljeni soočiti s svojimi občutki in mislimi. To so lahko občutki manjvrednosti ali večvrednosti, razmišljanja kako se drugi motijo, naše želje, kaj vse si želimo, da bi bilo drugače itd. Soočenje s temi občutji zame pomeni zmagovanje samega nad sabo.
Seveda pa je za zmago potrebna pot in na poti nas čaka tudi mnogo porazov in kot pravi japonski pregovor: “Malo se naučimo iz zmage, mnogo iz poraza”. Zmaga samega nad sabo terja svoj čas, pozornost in marsikateri padec. Vendar je pomembno vztrajati, ne odnehati in nadaljevati. In se zavedati, da se ta pot ne konča. Kajti živeti na nek način pomeni nenehno učenje in zmagovanje samega nad sabo. Ne v egoističnem smislu, da bomo to dokazovali drugim, ampak v smislu kot je lepo zaključil Lao Ce “Da premagaš druge, moraš biti krepak; da premagaš sebe, moraš biti neomajen.”

In kako zmaga nad sabo doprinaša drugim? “Želite pozitivno vplivati na svet? Najprej uredite lastno življenje” (Lao Ce).

Katere zmage resnično štejejo?

Blog, Uredniška misel | 0 Comments

Za komentiranje lahko uporabljate naslednje HTML oznake: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>