Ljudje smo različno senzibilni in občutljivi na spremljanje družbenega dogajanja okoli nas. Zase lahko rečem, da me težke in pesimistične napovedi glede naše prihodnosti v Sloveniji in svetu, ki jih lahko spremljamo v medijih, skoraj vedno vznemirijo, sprožijo določene skrbi in ogromno vprašanj, predvsem pa so pri meni dober sprožilec čustva strahu …

Strah, kaj bo, kako bo, kako bomo živeli, sodelovali in nenazadnje tudi preživeli, če bodo stvari šle tako naprej. Poznam idejo “informacijske diete” – ne spremljanja medijev, ampak moje zanimanje za svet je v tem trenutku preveliko. Zatorej opazujem ta strah. In vidim, da so takrat moje misli, vizija, pa tudi moje lastne vrednote in kvalitete nekako zakrčene in ne pridejo do izraza. Opazujem, kako se takrat na nek način počutim majhnega, ohromljenega in zmedenega – kako naprej, kaj naj naredim, da “se rešim” te grozeče prihodnosti, ki se neizogibno približuje?

Opazujem ta čustveni vrtinec eksistenčnih vprašanj in v nekem trenutku v sebi slišim jasen odgovor: razvijaj kvalitete! Kvalitete kot stanje bivanja, držo in vsebino, ki jo lahko daš svetu. Kdo in kakšen človek si lahko kot kvaliteta življenja? Kajti kvaliteta presega osebnostna čustva, še posebej strah. Ko npr. človek razvija kvaliteto miru, samoobvladovanja in notranje moči, strah v njegovih čustvih nima več prostora, da bi plesal po svoje. V osebnosti se namreč razvija kvaliteta. In ta kvaliteta žari navzven, ne glede na okoliščine in krizo v Sloveniji. In kvalitete so tiste, ki jih je vredno razvijati, ne glede na to, kaj se dogaja okoli nas … kajti predvsem iz kvalitet se rojevajo tudi močna dejanja in aktivno delovanje …

Z razvijanjem kvalitet nad strah

Blog, Uredniška misel | 2 komentarja

2 komentarja

  • Konrad Ajster
    Odgovori

    Kaj je prav za prav STRAH ?

    Strah že od nekdaj obstoja v vsakem življenju na tem planetu in je običajen psihološki občutek skoraj vsakega bitja in ga bitja občutijo največkrat le takrat, kadar sama niso več kos svojem okolju ali življenjski situaciji!

    Človek enako kot živali ko ima prisotnost strahu največkrat le tisti, ki imajo slabo vest pa zaradi tega psihološko niso osvobojeni, ker se venomer bojijo, da bo prišlo na dan ravno tisto, kar menijo, da ni za javnost in kar skrivajo v svoji osebnosti, so zato sužnji svojih skrivnostnih dejanj in laži!

    Človek enako kot žival, ki pa nima skrivnosti, živi pošteno in brez strahu ali panike, ima zato tudi svojo duhovnost urejeno/ uravnoteženo in zato tudi lažje ter pravilno razmišlja, kar pa mu omogoča, da se lažje znajde tudi v najtežjih situacijah in zato mu vse to vzpodbuja optimizem v samega sebe in svoje okolice!

    Nekoč ko se je gospodarstvo razvijalo, so bili strahopetci manj vredni ljudje, a danes pa je obratno, ko narekuje moderna sociala, ko vso pomoč posveča le tistemu ki ni sposoben in od katerega ima družba le probleme in ne korist!
    Le kam nas vodi ta svet?

    Konrad Ajster

  • Neliks
    Odgovori

    Saj je vse v knjigah, strah je lahko tiste, ki nič ne berejo oziroma niso pripravljeni nič narediti za svojo prihodnost.
    Barbara Brennan je pred več, kot 20 leti v eni od svojih knjig napisala:
    “V času, ki prihaja, spanje pod toplo odejo nevednosti, ne bo pomagalo.”
    Kdor je 20 let spal, ga je zdaj verjetno malo strah.

Za komentiranje lahko uporabljate naslednje HTML oznake: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>