Marijan Lipovšek: NA TRATI

Studio 12

(4:00) Pred vami je samospev z naslovom Na trati iz ciklusa pesmi Sončece, sij slovenskega skladatelja Marijana Lipovška, napisan za sopran in klavir na besedilo Stane Vinšek. Čudovita izvedba sopranistke Nataše Trček, dijakinje Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani, ter pianista Tadeja Horvata, nam bo pričarala zgodbo o pikapolonci, ki je ostala brez pik…Vas zanima, zakaj?

Ciklus pesmi Sončece, sij je eden najlepših Lipovškovih ciklov in obenem eden izmed najbolj prisrčnih opusov v celotni slovenski samospevni literaturi, ki si ga boste kmalu v celoti lahko ogledali tudi na naši spletni strani. Hkrati pa vas toplo vabimo tudi k ogledu naslednje oddaje na spodnji povezavi …

Marijan Lipovšek: DVAJSET MLADINSKIH PESMI ZA KLAVIR

… kjer je predstavljena zbirka DVAJSET MLADINSKIH PESMI ZA KLAVIR ravno tako izpod peresa skladatelja Marijana Lipovška, vendar na malce drugačen način. Vtise iz vsakdanjega življenja, ki jih je skladatelj s preprosto, a mojstrsko glasbeno govorico zapisal v skladbice, smo poskusili ponovno poiskati v naravi.

—————————————-

In še besedilo pesmi Na trati:

Pikapolonca je pila iz lonca,
je lonec razbila, črepinje poskrila.
In hrošči in vešče prišli so na tešče
in lačni ostali, hudo so mrmrali.

Komarji, mušice so kremžili lice
in s čmrlji čebele so spet odletele.
A polžki, vsi zviti so lonec razbiti
pod listjem odkrili in vse zatožili.

Polonico skrito našli so,
srdito so jo ozmerjali, hudo kaznovali:
drobné in velike ji zbrisali pike.
Polonica mala brez pik je ostala.

To Mihcu dozdeva se čudna zadeva,
ko zgodbo to čuje, sam zase modruje:
zdaj človek naj ve, kaj prav je, kaj ne,
polonica mala brez pik je ostala,
a jaz, če nereden sem ali poreden
in kaj naredim, pa pike dobim.

—————————————-

And a short summary in english for our international guests:

You are most kindly invited to listen to the song ‘Na trati‘ (On the Lawn), written for soprano and piano, by the renowned slovenian composer Marijan Lipovšek. The lyrics are from the cycle of poems ‘Sončece, sij‘ written by the slovenian poet Stana Vinšek. Soprano is sung by the young, slovenian soprano singer Nataša Trček , the student of the Conservatory of Music and Ballet in Ljubljana, accompanied by the pianist Tadej Horvat.

Enjoy …