Svet Pravljic: Pravljice za današnji čas

Slikanica Trol Borka december2012

Studio 12

(15:00) Tokrat smo se v svet pravljic potopili malce drugače. Pokukali smo v ozadje nastajanja pravljice za sodobni čas, v družbi Gite Mateje de Laat, avtorice slikanice z naslovom Nenavadna dogodivščina Trola Borka.
Klasične pravljice so navadno zelo črno-bele, dobro se bori proti zlemu in ga na koncu premaga. Dobro je nagrajeno in slabo kaznovano. Trol Bork pa je glavni junak, ki sprva deluje razdiralno na svoje okolje, a se tudi v njem skriva iskrica dobrote, med potekom zgodbe se spreobrne in postane, svoji trolji naravi navkljub, koristen za ostale prebivalce Starega gozda. Sporočilo zgodbe je, da se egoizem ne splača, saj prej ko slej vodi v lastno uničenje ter da večne teme ni, vedno se lahko spreobrnemo na boljše, popravimo svoje napake.

“Kljub vsesplošnim egoističnim praksam, ki smo jim priča v družbi in svetu, pa ego ni nepotreben fenomen in ga je moč obvladati in uporabiti v konstruktivne in blagodejne namene. Poleg tega skuša zgodba prikazati večrazsežnost življenja, ki jo predstavljajo različne vrste prebivalcev Starega gozda – trol, živali, škratki, cvetlični otroci, vilinci in Mati Zemlja, kot tista življenjska inteligenca, ki je človek še do danes ni spoznal,” pravi Gita Mateja.
Slikanico bogatijo še čudovite ilustracije slikarke Marije Mojce Vilar.