Pisan svet odnosov – dr. Sanja Rozman: Nekemične odvisnosti

Studio 12(27:00) Odvisnosti v grobem delimo na kemične in nekemične. Pri kemičnih odvisnostih spremenjeno stanje zavesti povzroča vnos snovi kot so alkohol, nikotin, zdravila, zelišča, lepila in droge. Pri nekemičnih odvisnostih pa se dolgoročno zlorablja določen postopek (vedenje), kar posledično v možganih sproži mamilom podobne snovi, ki se s pogostim ponavljanjem okrepijo in človeka omamljajo.

Dr Sanja Rozman je v prispevku poudarila, da se pri svoji praksi veliko srečuje z nekemičnimi odvisnostmi, kot so odvisnost od odnosov, igrami na srečo, sanjarjenjem.  Opaža velik porast zasvojenosti z internetom in internetnim seksom, kar človeka desocializira, osami, saj mu postane primarna stvar omamljanje.
Dr. Sanja Rozman poudarja, da je zasvojenost bolezen možganov in ko se odvisnik odloči za zdravljenje, le-to ne more priti čez noč. Potreben je določen čas, da se osnovni procesi  umirijo, nakar sledijo spremembe na vedenjskem področju. Da se možganske poti na novo vzpostavijo, pravi dr. Sanja Rozman, pa so potrebna leta.

Kategorije: Pisan svet odnosov