Jeanine Rueff: Concertino za altovski saksofon in orkester v es – molu

Studio 12(16:30) Vabljeni k poslušanju skladbe: Concertino za altovski saksofon in orkester v es – molu, francoske skladateljice Jeanine Rueff, v izvedbi orkestra SNG Opera in balet iz Ljubljane, in mladega saksofonista Oskarja Laznika kot solista, pod taktirko maestra Marka Gašperšiča.

Na kratko o skladateljici:

Jeanine Rueff je francoska skladateljica rojena v Parizu, kjer se je tudi šolala na tamkajšnjem Conservatoire de Paris. Med mnogimi učitelji naj naštejemo le nekatere: Tony Aubin, Henri Challan, Jean in Noël Gallon ter Henri Busser.

Kasneje, od 1950 dalje, je delovala kot asistentka v razredu Marcela Mulea in v razredu Ulyssesa Delecluesa na pariškem konservatoriju, kjer je desetletje kasneje tudi sama postala profesorica saksofona, solfeggia in harmonije. Eden njenih najbolj znanih učencev je zagotovo Jean-Michel Jarre.

Poleg skladb za saksofon je napisala tudi komorno opero Le Femme d’Enée (1954), Koncert za štiri saksofone in Simfonieto (1956).

—————————————

In še nekaj besed o Oskarju:

Mladi saksofonist Oskar Laznik je saksofon začel igrati na Glasbeni šoli Hrastnik pri prof. Vanji Tomcu, leta 2002 pa se je vpisal na Srednjo glasbeno in baletno šolo v Ljubljani, kjer je 2006 maturiral v razredu prof. Dejana Prešička.

Študij nadaljuje na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu red. prof. Matjaža Drevenška.

Izpopolnjuje se tudi na mednarodnih seminarjih pri priznanih profesorjih, kot so: Vincent David, Claude Delangle, Jean-Yves Fourmeau, Jean-Denis Michat in Daniel Gauthier.

Lahko se pohvali z marsikatero nagrado z domačih in mednarodnih glasbenih tekmovanj. Posebej velja omeniti Evropska koncerta v Kragujevcu in Beogradu, koncert s Simfoničnim orkestrom SGBŠ Ljubljana, na katerem je krstno izvedel noviteto Črta Sojarja Voglarja za altovski in tenorski saksofon.

Leta 2006 je prejel Škerjančevo nagrado Srednje glasbene in baletne šole Ljubljana za izjemne zasluge pri umetniškem uveljavljanju šole, leta 2008 pa Prešernovo nagrado Akademije za glasbo Ljubljana za izvedbo Larssonovega Koncerta za saksofon in orkester z Orkestrom SNG Opera in Balet Ljubljana.

Želimo vam obilico glasbenih užitkov ob poslušanju koncerta in vas obenem vljudno vabimo k ogledu pogovorne oddaje z direktorjem Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana in Oskarjevim nekdanjim profesorjem, prof. Dejanom Prešičkom, na spodnji spletni povezavi.

Pogled v-poklic glasbe: pogovor s prof. Dejanom Prešičkom

————————————————————————————

And a short summary in english for our international guests:

You are about to hear the Concertino for Alt Saxophone and Orchestra in Es – minor, composed by the french composer Jeanine Rueff. This time it is performed by the Orchestra of the Slovenian National Theatre Opera and Ballet from Ljubljana under the direction of the maestro Marko Gašprešič and with a young slovenian saxophonist Oskar Laznik as a soloist.

Enjoy …